ГоловнаЕкономікаДержава

"Укроборонпром" виграв суд у компанії РФ у справі проти заводу "Артем"

"Це перемога приблизно на 55 млн грн".

"Укроборонпром" виграв суд у компанії РФ у справі проти заводу "Артем"
Фото: ukroboronprom.com.ua

Держконцерн "Укроборонпром" виграв суд у компанії РФ "Авіа-ФЕД-Сервіс" у справі проти заводу "Артем". Про це у фейсбуці повідомив заступник гендиректора концерну Мустафа Найєм.

"Росіяни вимагали в українського оборонного заводу в примусовому порядку та всупереч санкціям і здоровому глузду повернути майже $2,3 млн за контракти на виготовлення товарів подвійного призначення", - зазначив Найєм.

Він підкреслив, що це "перемога приблизно на 55 млн грн".

У 2012-2013 роках завод "Артем" підписав чотири контракти на загальну суму $2,33 млн з російською "Авіа-ФЕД-Сервіс", яка спеціалізується на авіабудівному й авіаремонтному обладнанні. За всіма угодами завод отримав передоплату і почав роботи.

У 2014 році через військову агресію з боку РФ Україна ввела низку санкцій проти російських підприємств, під які, зокрема, потрапила і "Авіа-ФЕД-Сервіс".

"Іншими словами, держава законодавчо прямо заборонила заводу "Артем" продовжувати будь-яку співпрацю з російськими компаніями. У тому числі проводити будь-які розрахунки і виконувати будь-які зобов'язання щодо постачання продукції підсанкційним компаніям", - написав Найєм.

Після цього "Авіа-ФЕД-Сервіс" звернулася до Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті РФ, отримала арбітражні рішення на свою користь за всіма чотирма контрактами і звернулася до українського суду про визнання та виконання на території України цих арбітражних рішень.

На користь російської компанії рішення винесли спочатку Шевченківський суд Києва, потім - Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду.

"Чесно кажучи, ми до кінця не вірили в те, що Верховний Суд змінить свою практику і прийме рішення на нашу користь. До цього суди неодноразово ухвалювали рішення на користь росіян, як би дивно це не звучало на п'ятий рік війни", - підкреслив заступник гендиректора концерну.

Завод "Артем" - один зі стратегічних виробників авіаційних керованих ракет класу "повітря-повітря", автоматизованих комплексів для підготовки і техобслуговування авіаційних керованих засобів ураження, протитанкових керованих ракет, а також приладів і обладнання для авіаційних літальних апаратів.

Нагадаємо, в грудні держконцерн "Укроборонпром" піднявся з 83-го на 71-ше місце у світовому рейтингу торговців зброї. У 2018 році "Укроборонпром" продав зброї на $1300 млн (95% від загального продажу держхолдингу), що на 18% більше порівняно з попереднім роком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram