ГоловнаЕкономікаДержава

Юристи пояснили, хто винен у відключенні шахти "Південнодонбаське №1" від електроенергії за борги

Знеструмлення може призвести до затоплення шахти.

Юристи пояснили, хто винен у відключенні шахти "Південнодонбаське №1" від електроенергії за борги
Фото: 5 канал

ДП "Шахтоуправління "Південнодонбаське №1" 13 лютого знеструмлять через борги за електроенергію перед постачальником і оператором розподілу. Це спричинить затоплення самого ШУ "Південнодонбаське №1" і шахти "Ім. Н.С. Сургая" у Вугледарі. Про це повідомив голова Профспілки гірників України Михайло Волинець, пише delo.ua.

Волинець також порушив питання про те, на кому лежить відповідальність за припинення роботи підприємства. Як відомо, в грудні 2019 року Верховний Суд під час розгляду аналогічної справи роз'яснив, що за всі наслідки через відключення від електроенергії через борги відповідальність несе посадова особа підприємства-боржника.

"Сторони договору повинні дотримуватися принципу розумності, сумлінності та справедливості. І якщо у споживача є заборгованість, це означає, що він не виконує принцип розумності, сумлінності і справедливості. Якщо він не сповідує ці принципи, то він отримує правомірне попередження на відключення. І, відповідно, на споживача лягають обов'язки щодо запобігання негативним наслідкам такого відключення", - сказано в рішенні суду.

Однак адвокат Ростислав Кравець, партнер адвокатського об'єднання "Кравець і партнери", пояснив, що, згідно з законодавством, компанія-боржник дійсно може постраждати через позови та стягнення майна.

"При цьому винуватцем у таких справах може виступати держава й органи місцевої влади, які своєчасно не фінансували, компенсували підприємствам збитки і різницю в тарифах (якщо йдеться про держпідприємства). Наприклад, якщо підприємство-боржник належить до Міненерго, то чиновники також будуть підключені до позовів, пов'язаних з негативними наслідками внаслідок відключення від електроенергії", - зазначив він.

Шахтарі заявляють, що вони виходили на діалог з місцевою обласною адміністрацією, але чиновники тільки обіцяють знайти рішення.

Нагадаємо, 6 лютого оператор системи розподілу повідомив, що постачальник електроенергії ЕК "Укренерговугілля" вимагає повністю знеструмити шахту "Південнодонбаське №1" за борги 2019-2020 рр. Відключення від живлення устаткування водовідливу і вентиляції призведе до затоплення шахти та серйозних екологічних наслідків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram