ГоловнаЕкономікаБізнес

Податківці виставили металургам претензії щодо "нікчемних" операцій з металобрухтом на 10 млрд грн, - "Укрметалургпром"

За словами голови об'єднання, меткомпанії зацікавлені, щоб весь ланцюжок руху брухту - від моменту його утворення в гаражах до метпідприємств - був прозорим.

Податківці виставили металургам претензії щодо "нікчемних" операцій з металобрухтом на 10 млрд грн, - "Укрметалургпром"

Податкові інспекції різних рівнів виставили українським металургійним підприємствам фінансові претензії в розмірі близько 10 млрд грн щодо так званих "нікчемних" операцій з придбання металобрухту, повідомив президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков, передає УНІАН.

"Ми (меткомпанії) зацікавлені, щоб весь ланцюжок руху брухту - від моменту його утворення в гаражах до метпідприємств - був прозорим. Уже зараз податкові інспекції, користуючись розбіжностями в законодавстві, приходять на метпідприємства і виставляють податкові претензії, загальна сума яких сягнула 10 млрд грн по галузі", - сказав голова об'єднання під час "круглого столу" на тему "Детінізація ринку металургійної сировини і операцій з металобрухтом" минулої п'ятниці.

За його словами, така ситуація виникає тому, що на початку всього ланцюжка поставок брухту були так звані "нікчемні" угоди. "Це створює величезні проблеми для металургійного бізнесу, який прозорий і зрозумілий для контролюючих органів", - зазначив Каленков.

Як повідомив під час заходу заступник голови парламентського комітету з економічного розвитку, один з авторів законопроєкту про детінізацію ринку металобрухту Дмитро Кисилевський, така ситуація з податковими претензіями до метпідприємств повторюється з року в рік, металурги змушені судитися з податківцями і, як правило, виграють ці суперечки.

"Податкова приходить на металургійні підприємства і каже, що виплавлений метал зроблено "з повітря". Мовляв, металобрухт не було закуплено, натомість була здійснена нікчемна угода, тому податкова виставляє штраф. І всі знають, що проблема не в метпідприємстві, а на початку ланцюжка поставок - там, де ринок працює в "тіні". Податкова за певних зусиль може побачити непрозору ланку ланцюга, але з радістю приходить до кінцевого споживача, а не в гаражі", - зазначив він. При цьому представники металургійного бізнесу виступили з ідеєю про те, що кінцеві споживачі брухту - металурги - не повинні нести відповідальність за "тіньові" операції в гаражах. Голова правління брухтопереробного підприємства "Інтерпайп Втормет" Валентин Макаренко заявив, що "нікчеми" вже стають наріжною проблемою всього металургійного бізнесу України.

"Це дуже болюча проблема, яка зачіпає всіх металургів України", - підтвердив генеральний директор "Метінвест-Ресурс" Дмитро Клопотовський.

Як повідомляли, законопроєкт №2426 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо детінізації ринку металургійної сировини і операцій з металобрухтом)" зареєстрований у парламенті 12 листопада 2019 року і прийнятий у першому читанні. Разом з Кисилевським співавторами документа виступили 22 народних депутати. Його розробкою займалася робоча група, до якої увійшли представники ломозаготівельників, металургів і Мінекономіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram