ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін показав проєкт нового списку підприємств, які не підпадають під приватизацію

Перелік повинна затвердити Верховна Рада.

Кабмін показав проєкт нового списку підприємств, які не підпадають під приватизацію
Фото: kmu.gov.ua

Кабінет Міністрів на засіданні в середу затвердив законопроєкт "Про перелік об'єктів права державної власності, які не підлягають приватизації". Попередній перелік від 1999 року Верховна Рада скасувала в жовтні минулого року.

Список оприлюднила пресслужба уряду.

У список увійшли, наприклад, "Енергоатом", "Укргідроенерго", "Укренерго", "Укроборонпром" з належними їм підприємствами, "Укрхімтрансаміак", Адміністрація морських портів, СхідГЗК, ДП "Документ", поліграфкомбінат "Україна", багато театрів та ін.

Підприємства погруповано в блоки "Енергетична незалежність", "Оборонна промисловість", "Контроль за критичними природними монополіями або ресурсами", "Атомна енергетика і поводження з радіоактивними відходами", "Виконання завдань публічної політики", "Виконання державою своїх основних функцій", "Культура і спорт", "Виробництво об'єктів космічної діяльності", "Підприємства пробірного контролю", "Спеціальні об'єкти зв'язку".

У той самий час Кабмін допускає часткову приватизацію (максимум 50% -1 акція) "Нафтогазу", "Магістральних газопроводів України" (материнська компанія нового оператора ГТС), "Укртрансгазу", "Укрнафти", "Укргазвидобування", "Укртранснафти", ДАХК "Артем", "Укрзалізниці", "Укрпошти" і ще деяких компаній.

Нагадаємо, 2 жовтня 2019 року депутати визнали нечинним закон від 7 липня 1999 року "Про перелік об'єктів права державної власності, які не підлягають приватизації". У цей список входила понад тисяча різних підприємств, багато з яких уже збанкрутували, ліквідовані і припинили існування.

У пояснювальній записці зазначалося, що вичерпний список майна та об'єктів, які не можна приватизувати, а також ознаки, за якими цього не можна робити, вже викладено в законі про приватизацію державного та комунального майна.

Незважаючи на це, Верховна Рада доручила Кабінету Міністрів протягом трьох місяців розробити новий список компаній, які повинні залишитися в державній власності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram