ГоловнаЕкономікаДержава

ProZorro заощадила платникам податків уже 100 мільярдів

У грошовому еквіваленті найбільше заощадили в Київській, Львівській, Дніпропетровській, Харківській та Одеській областях.

ProZorro заощадила платникам податків уже 100 мільярдів
Фото: prozorro.gov.ua

Електронна система Prozorro заощадила українським платникам податків 100 млрд гривень. Про це повідомляють на сайті Prozorro.

"За чотири роки роботи система державних закупівель Prozorro заощадила країні 100 млрд гривень", - сказано в повідомленні.

У грошовому еквіваленті найбільше заощадили в Київській (45,5 млрд грн), Львівської (5,7 млрд), Дніпропетровській (5,1 млрд), Харківській (4,5 млрд) і Одеській (3,8 млрд грн) областях. Значною мірою це пов'язано з великою кількістю державних установ у цих областях і, відповідно, великим обсягом закупівель.

Якщо вважати економію в процентах як різницю між початковою вартістю всіх закупівель регіону і вартістю згідно з підписаними за результатами аукціону договорами, то найбільш економними областями виявилися Тернопільська (10,6%), Чернівецька (6,59%), Івано-Франківська (6,52 %), Житомирська (6,15%) і Львівська (6,05%).

"За чотири роки Prozorro пройшла шлях від волонтерського стартапу до системи, в якій працюють усі державні установи і зареєстровано понад 200 тис. підприємців. Загальна кількість торгів з моменту запуску системи перевищила 4 млн, а економія перевищила 100 млрд грн. Система накопичила 100 терабайтів даних про закупівлі, і кожен громадянин може подивитися, як і на що витрачаються його кошти", - відзначили на Prozorro.

Нагадаємо, електронна система держзакупівель ProZorro стала обов'язковою до використання по всій Україні з 1 серпня 2016 року.

25 грудня 2015 року Верховна Рада прийняла закон, що встановлює обов'язкове проведення всіх держзакупівель через систему ProZorro з 1 квітня 2016 року для міністерств і великих держкомпаній, а з 1 серпня - для всіх держкомпаній і держорганів.

2017 році "Prozorro.Продажі" визнали одним із найкращих антикорупційних стартапів світу. Система перемогла на демо-дні фіналу конкурсу антикорупційних стартапів CitiT4IChallenge в Хайдерабаді (Індія).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram