ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" у новому контракті отримає "твердий" транзитний тариф на п'ять років

Ризики тарифного регулювання взяв на себе "Нафтогаз".

"Газпром" у новому контракті отримає "твердий" транзитний тариф на п'ять років
Компрессорная газовая станция Ямал-Европа
Фото: EPA/UPG

Газовий протокол між Україною, Європейським Союзом і Росією передбачає "твердий" тариф на транзит газу на 2020-2024 роки.

Про це сказав віцепрем'єр-міністр Росії Дмитро Козак.

Він підтвердив, що "Нафтогаз України" стане посередником між "Газпромом" і новою компанією "Оператор ГТС України".

"«Нафтогаз України» стане організатором постачань, транзиту російського газу через Україну. При цьому ми домовилися і зафіксували у відповідних протоколах розмір плати «Газпрому» за надання цих агентських послуг із транспортування газу, який є твердим і визначений на всі п'ять років. А ризики, пов'язані з тарифним регулюванням на транспортування газу, ризики, пов'язані зі зміною законодавства, - це будуть ризики «Нафтогазу України». Або виграш - якщо українській стороні відповідно до законодавства України, яке тепер має відповідати і нормам Європейського Союзу, будуть встановлені низькі тарифи на транспортування газу", - цитує Козака пресслужба уряду Росії.

Він також підтвердив, що ще одна "тверда" домовленість стосується обсягу постачань. "Нафтогаз" забронює для "Газпрому" 65 млрд кубометрів на 2020 рік і по 40 млрд кубометрів на наступні чотири роки.

На його думку, цей протокол став взаємовигідним вирішенням багаторічних газових суперечок.

"Були спроби порахувати, хто виграв, хто програв. Насправді можна дуже довго розбиратися в десятирічній історії постачань газу в Україну і транзиту газу через Україну. Безперспективно спрогнозувати математично, хто кому більше винен. Тому було прийнято таке рішення - одним махом розрубати цей гордіїв вузол, обнулити всі взаємні вимоги, щоб з 1 січня 2020 року і «Газпром», і українські партнери, які беруть участь у транзиті газу, працювали на певних умовах", - заявив російський віцепрем'єр.

Він також підкреслив, що жодних контрактів з українськими компаніями, крім цих домовленостей, Росія не має.

"Сьогодні в Україні розгорається «буря в склянці» з приводу того, що вже є якісь п'ять контрактів з українськими компаніями, яким ми будемо постачати газ. Це не відповідає дійсності - у нас немає жодних контрактів, окрім домовленостей з урядом України. Ми будемо діяти строго в рамках цього протоколу".

Нагадаємо, що Україна і Росія повинні укласти новий транзитний договір на 2020-2024 роки до 29 грудня. Мінімальний обсяг прокачування складе 65 млрд кубометрів у 2020 році і по 40 млрд кубометрів у 2021-2024 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram