ГоловнаЕкономікаДержава

Україна і Росія домовилися про продовження транзиту газу (оновлено)

Договір укладуть терміном на п'ять років.

Україна і Росія домовилися про продовження транзиту газу (оновлено)
Фото: utg.ua

Україна і Росія за підсумками зустрічі в Мінську підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через територію України і врегулювання взаємних вимог, пише російський ТАСС з посиланням на представника "Газпрому".

"Російська і українська сторони підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через територію України і врегулювання взаємних вимог", - заявив представник російської компанії.

Пресслужба президента України підтвердила, що сьогодні були досягнуті остаточні домовленості з принципових позицій, пов'язаних з транзитом газу через територію України в Європу.

Подробиці повинні розповісти в суботу міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель і виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

Віцепрем'єр РФ Дмитро Козак заявив, що Росія і Україна врегулювали взаємні претензії щодо газу. Більше судових позовів і суперечок не буде, передає  РІА Новини.

Новий контракт на транзит газу буде укладено строком на п'ять років, повідомив російський віце-прем'єр.

За його словами, підписання контракту очікується до Нового року.

Нагадаємо, з 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Україна за участю Єврокомісії намагалася домогтися від Росії підписання нового 10-річного договору щодо транзиту газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік. У той же час в "Нафтогазі" спочатку були скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко говорив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

10 грудня в рамках саміту "нормандської четвірки" Україна і РФ провели газові переговори на вищому рівні. За підсумками зустрічі президент Володимир Зеленський заявив про досягнутий прогрес. За його словами, новий транзитний договір, швидше за все, не буде десятирічним, як хотіла Україна, але і не однорічним, як пропонувала Росія. Він також підтвердив, що Україна готова взяти $3 млрд боргу "Газпрому" газом.

19 грудня в Берліні пройшли тристоронні газові переговори між Україною, Росією і Єврокомісією, за підсумками яких віцепрезидент Європейської комісії Марош  Шефчович заявив про досягнення принципової домовленості про продовження транзиту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram