ГоловнаЕкономікаБізнес

Нова концесія вимагає перегляду державою старих договорів оренди з олігархами, – StateWatch

"Для великого олігархічного бізнесу концесія - це спосіб практично безкоштовно отримати державне майно".

Нова концесія вимагає перегляду державою старих договорів оренди з олігархами, – StateWatch
Глеб Каневский
Фото: Макс Требухов

Концесія "по-новому", яку продовжує просувати парламент вже 9-го скликання, закінчиться олігархічним захопленням унікальних і стратегічних держпідприємств, якщо не переглянути всі раніше підписані договори оренди між державою і компаніями великих олігархів", - вважає глава експертної групи StateWatch Гліб Канєвський, пишуть  "Українські новини".

За його словами, норма про прямі переговори в новому законопроєкті "Про концесію", яка передбачає передачу держоб'єктів приватнику без конкурсу, фактично дає гарантію олігархам на збереження захоплених раніше активів.

"Перед тим, як за замовчуванням оренду переводити у концесію без конкурсу, уряд Гончарука, який позиціонує себе як уряд з абсолютно нульовою толерантністю до корупції, зобов'язаний переглянути усі контракти на співпрацю з держпідприємствами і державною інфраструктурою (наприклад, обленерго), які можуть бути автоматично трансформовані у концесію. Щоб не вийшло так, що такі діячі політичні, які активно використовували свій політичний вплив на бізнес - ті ж Дубневичі, Коломойський, Ахметов - просто безкоштовно отримають майно на 50 років, оскільки новий Закон "Про концесію" це дозволить. І тоді вже як би влада не змінювалася, ніхто нічого не зможе зробити. Тобто фінансово-промислові групи назавжди "забронюють" за собою це майно. І хто знає, чи зможе держава через 50 років що-небудь повернути. Тому необхідно кожен такий договір оренди, який можуть пролонгувати, переглядати. Необхідно проаналізувати - що це за договір і наскільки він корисний державі", - упевнений Канєвський.

Він підкреслив, що для великого українського олігархату новий законопроєкт "Про концесію" - це шанс не просто дістати практично назавжди прибуткові активи, але й взяти їх майже безкоштовно. Саме тому новий законопроєкт успадкував низку скандальних норм від старої редакції, оскільки, на думку Канєвського, олігархи зберегли вплив на парламент.

"Для великого олігархічного бізнесу концесія - це спосіб практично безкоштовно отримати державне майно. Це не приватизація, коли необхідно хоч якісь кошти платити. Це концесія, коли ти береш, користуєшся, отримуєш прибуток, а потім колись і щось платиш. Очевидно, що лобі великих ФПГ зараз активно включилося вже у новому парламенті та проштовхує дані ідеї, щоб потім господарі лобі отримали за безцінь держпідприємства", - вважає Канєвський.

Новий законопроєкт "Про концесію" передбачає не лише можливість "автоматично" трансформувати договір оренди у концесію на 49 років, але також й допомогу такому концесіонеру з боку держави за рахунок платників податків. На думку експертів, така норма працює в цивілізованому світі, проте вкрай небезпечна в олігархічній українській економіці, оскільки відкриває масу можливостей для вимивання коштів з держбюджету.

"Якщо в концесії будуть фірми, що пов'язані з олігархічними групами, з великим українським бізнесом, а потім ще держава буде надавати їм якусь бюджетну підтримку нібито для розвитку такої концесії, то вийде, що фактично платники податків заплатять двічі, але залишаться ні з чим", - резюмував Канєвський.

Як відомо, Верховна Рада України у вересні 2019 року за спрощеною процедурою прийняла новий законопроект №1046 "Про концесію". Раніше Президент України Володимир Зеленський вимагав від народних депутатів прийняти даний проект до 1 жовтня. Тим часом, Міністерство інфраструктури запустило концесійні проекти з морським портам "Херсон" та "Ольвія", не чекаючи прийняття нового Закону "Про концесію".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram