ГоловнаЕкономікаБізнес

Virgin Galactic стане першою космічною компанією, яка вийде на біржу

Бренсон продає 49% акцій.

Virgin Galactic стане першою космічною компанією, яка вийде на біржу
Фото: EPA/UPG

Мільярдер Річард Бренсон домовився про продаж 49% акцій космічної компанії Virgin Galactic. Покупцем виступить Social Capital Hedosophia Holdings, яка контролюється венчурними фондами Social Capital і Hedosophia.

За даними The Wall Street Journal, вона інвестує $800 млн в Virgin Galactic, яка поки що не отримує прибуток. В офіційному повідомленні про угоду йдеться, що гендиректор Social Capital Hedosophia Holdings Чамат Паліхапітія (колишній топменеджер Facebook) додатково вкладе $100 млн і очолить об'єднану компанію.

Угода, в рамках якої Virgin Galactic була оцінена в $1,5 млрд, передбачає, що до кінця 2019 року його проведе IPO, первинне публічне розміщення, в результаті чого стане першою космічною компанією, акції якої можна буде купити на біржі.

Virgin Galactic була заснована в 2004 році. З моменту свого заснування їй вдалося залучити фінансування на суму $1 млрд і зібрати ще $80 млн з майбутніх клієнтів, які хочуть полетіти в космос. Бренсон збирався взяти ще один $1 млрд від саудівського фонду PIF, але угода була скасована через убивство Джамаля Хашоггі на території консульства Саудівської Аравії.

У 2014 році перший космічний корабель Virgin Galactic під назвою VSS Enterprise зазнав аварії. Катастрофа призвела до загибелі одного з пілотів. Офіційною причиною нештатної ситуації названо людський фактор.

З 2016 року проходить випробування другий корабель VSS Unity, який призначений для коротких туристичних польотів у космос без виходу на земну орбіту. У грудні 2018 року він вперше піднявся на висоту 82,7 км, а в лютому космоплан вперше підняв пасажира на висоту 89,9 кілометра.

Нагадаємо, що Бренсон не єдиний мільярдер, який зайнявся космосом. Засновник Tesla Ілон Маск і засновник Amazon Джефрі Безос володіють космічними компаніями SpaceX і Blue Origin відповідно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram