ГоловнаЕкономікаДержава

Спроби зупинити введений ринок електроенергії несуть великі ризики, - Рогозін

"Учасникам ринку і владі потрібно моніторити ситуацію, щоб оперативно виявляти проблеми і міняти законодавство".

Спроби зупинити введений ринок електроенергії несуть великі ризики, - Рогозін
Фото: Depositphotos

Скасування нової моделі ринку електроенергії або її саботаж створює великі ризики. Про це заявив віцепрезидент Першої енергетичної асоціації України Олександр Рогозін в інтерв'ю виданню "Енергореформа", пишуть "Українські новини".

"Мені здається, існує ризик, що після 1 липня у влади буде спокуса не проводити роботу над помилками і виправляти їх, а взагалі спробувати "згорнути" реформу. Особливо якщо станеться якась серйозна накладка, буде на що нарікати і з'явиться політичне бажання "повернути стабільність". Зараз про відтермінування не говорять, оскільки йде виборча кампанія, але після її завершення питання може виникнути. Думаю, що в такому разі буде ще гірше. Проблем і ризиків тільки додасться", - заявив Рогозін.

Віцепрезидент Першої енергоасоціації також порадив учасникам ринку і владі моніторити ситуацію, щоб оперативно виявляти проблеми і міняти законодавство. А також за змогою зняти дострокові обмеження, введені на перехідний період роботи ринку.

"Хотілося б, щоб усі учасники ринку та інші зацікавлені особи усвідомили, що потрібно не розгойдувати човен, а шукати рішення проблем. Якщо навіть кожен платіж у новому ринку може бути оскаржений, то чи потрібно? Чи не доцільніше набратися терпіння і шукати порозуміння і компроміс. Потрібно моніторити ситуацію і оперативно вносити зміни в ринкові документи. Якщо через три місяці ми побачимо, що на ринку учасники поводяться адекватно, ймовірно, потрібно буде зняти або пом'якшити цінові обмеження. Адже якщо не буде дійсно ринкової ціни, ніхто не буде вести себе по-ринковому... У постачальників теж не буде повноцінної конкуренції, якщо генерація буде "затиснута", - вважає Рогозін.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні запущена нова модель ринку електроенергії відповідно до прийнятого Верховною Радою в 2017 році Закону України "Про ринок електроенергії". Відповідно до закону, нова модель передбачає впровадження, зокрема, ринку двосторонніх договорів, ринку "на добу вперед", внутрішньодобового ринку, балансувального ринку.

Запуск ринку електроенергії є зобов'язанням України щодо імплементації норм Третього енергопакету ЄС, а також умовою співпраці України з МВФ та отримання макрофінансової допомоги від ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram