ГоловнаЕкономікаБізнес

Фармацевтика увійшла в топ-5 галузей за інтенсивністю інвестицій

"Українська фарма має колосальний потенціал".

Фармацевтика увійшла в топ-5 галузей за інтенсивністю інвестицій

На кожні 100 грн доданої вартості в українській фармацевтиці припадає 19 грн капітальних інвестицій. Це один з найвищих показників серед галузей економіки України.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на довідник "Фармацевтика України 2019", підготовлений компанією Top Lead за підтримки фармацевтичної фірми "Дарниця", юридичної фірми Aequo і Торгово-промислової палати України.

За рівнем інтенсивності інвестицій фармацевтика ділить друге місце з телекомунікаціями, трохи поступаючись лише харчовій промисловості (20 грн інвестицій на 100 грн доданої вартості). У топ-5 галузей також увійшли агропромисловий комплекс (17 грн) і нафтопереробка (14 грн).

"Обсяг інвестицій у фармвиробництво ще не відновився до докризового рівня. Але рівень інтенсивності інвестицій вищий від середнього по галузях економіки України", - зазначають автори дослідження.

У 2014 році обсяг капітальних інвестицій в українське фармвиробництво склав $118 млн, у 2016 році він знизився до $63 млн, а у 2018 році зріс до $88 млн.

У дослідженні також наголошують, що у фармацевтичній галузі працюють лише 0,15% всіх працевлаштованих українців, але при цьому вони забезпечують 0,83% ВВП України.

"Українська фарма має колосальний потенціал. Ринок буде рости не тільки кількісно, а й якісно. Ми шукаємо закордонних стратегічних партнерів, щоб отримати доступ до сучасних інноваційних технологій. Ведемо переговори з державою, щоб узяти участь у держпрограмах для розробки нових препаратів", - прокоментував голова виконавчої ради керуючої компанії ПрАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" Дмитро Шимків.

Раніше повідомляли, що середньорічний темп зростання аптечного ринку ліків в Україні за останні три роки склав 11%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram