ГоловнаЕкономікаБізнес

В "Укрзалізниці" заявили, що миколаївська філія АМПУ блокує її роботу на території порту

Компанія вважає, що АМПУ лобіює інтереси приватного залізничного оператора.

В "Укрзалізниці" заявили, що миколаївська філія АМПУ блокує її роботу на території порту
Фото: uspa.gov.ua

Миколаївська філія Адміністрації морських портів України (АМПУ) перешкоджає роботі "Укрзалізниці" для обслуговування стивідорних компаній, що розташовані на території Миколаївського порту.

Про це йдеться в заяві на офіційному сайті регіональної філії "Одеська залізниця".

Причиною недопуску працівників керівництво філії називає зникнення погоджених митних списків працівників залізниці на території пункту.

Як стверджують в "Одеській залізниці", "списки та звернення для врегулювання ситуації і недопущення зриву обслуговування стивідорних компаній було передано до порту, проте працівники служби безпеки ДП МФ "АМПУ" без пояснень відмовились від  прийняття зазначених документів".

На думку регіональної філії Укрзалізниці, ця ситуація стала наслідком ситуації, що склалася навколо обслуговування стивідорних компаній у Миколаївському порту щодо подачі їм залізничних потягів. "31 травня 2019 р. у підприємства ТОВ "Сісайд Термінал", яке надає послуги з транспортної обробки вантажів, закінчується договір про експлуатацію залізничної під’їзної колії, про що компанії було повідомлено заздалегідь. Залізниця готова укладати новий договір лише за умови повного дотримання законодавства та обстеження умов роботи залізничної під’їзної колії. Але наголошує на неналежному стані об’єкта", - заявляють в "Одеській залізниці".

Натомість, в УЗ повідомляють, що за результатами обстеження було виявлено низку недоліків в роботі цієї компанії. Тому залізничниками заздалегідь до ТОВ "Сісайд Термінал" було надано телефонограму щодо заборони експлуатації 8 стрілочних переводів, де проводиться маневрова робота з вагонами власності АТ "Укрзалізниця". Відповідні документи також надіслані до Миколаївської філії адміністрації морських портів та ДП "ММТП". "Після 00:00 години 01.06.2019 р. припиниться подавання-забирання вагонів на під’їзну колію  ТОВ "Сісайд Термінал" локомотивами власності ТОВ "Сісайд Термінал", - проінформувала УЗ Миколаївську філію та "Сісайд Термінал" щодо припинення контракту.

Як заявляють в "Одеській залізниці", в той самий час було надано пропозицію щодо надання дозволу організувати роботи з  подавання-забирання вагонів локомотивами власності АТ "Укрзалізниця". Але станом на зараз дозвіл від Миколаївської філії АМПУ не надано.

"Укрзалізниця застерігає Миколаївську філію АМПУ від таких дій та наголошує на можливості зриву ефективної та стабільної роботи регіональної філії "Одеська залізниця" АТ "Укрзалізниця". Залежно від розміру цих наслідків, такі дії можуть бути кваліфіковані за ст. 279 Кримінального кодексу України", - попередили залізничники.

В УЗ вважають, що дії АМПУ щодо лобіювання інтересів приватної компанії, яка монопольно надає послуги стивідорним компаніям, унеможливлюють будь-яку конкуренцію. "Це може призвести до того, що основні виробничі компанії, (які є містоутворювальними з погляду сплати податків для всієї Миколаївської області), будуть позбавлені можливості обирати альтернативного залізничного оператора. А це, своєю чергою, викликає великі сумніви та може бути предметом дослідження правоохоронних органів", - застерігає УЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram