ГоловнаЕкономікаФінанси

Суд скасував заборону філії PwC в Україні проводити аудит банків

Раніше його звіти щодо Приватбанку були визнані неякісними.

Суд скасував заборону філії PwC в Україні проводити аудит банків
Фото: Архив

Окружний адміністративний суд Києва 29 травня скасував рішення Національного банку про виключення ТОВ "ПрайсвотерхаусКуперс (аудит)" з Реєстру аудиторських фірм, що мають право на проведення аудиторських перевірок банків, пише Finclub.

PwC втратила право проводити аудит банків через історію з Приватбанком, який був визнаний неплатоспроможним і націоналізований, але проходив аудит саме цієї компанії.

Окружний адмінсуд Києва визнав неправомірними дії Національного банку щодо анулювання свідоцтва про включення товариства до Реєстру аудиторських фірм, які мають право на проведення аудиторських перевірок банків.

У Нацбанку заявили, що рішення суду не набуло законної сили і регулятор готується до його оскарження.

НБУ стурбований результатами розгляду судової справи і продовжить доводити законність своїх дій.

"Підставою для такого рішення (виключення з Реєстру. - Ред.) стало підтвердження ТОВ "ПрайсвотерхаусКуперс (аудит)" недостовірної інформації про фінансово-господарську діяльність Приватбанку, зокрема розмір кредитного ризику та регулятивного капіталу. Аудиторська компанія не змогла встановити ризики в Приватбанку, які згодом призвели до його неплатоспроможності і подальших витрат держави, пов'язаних з націоналізацією банку", - заявили в НБУ.

Нацбанк 20 липня 2017 року виключив ТОВ "ПрайсвотерхаусКуперс (аудит)", 30% якого належить голландському PwC, з Реєстру аудиторських фірм, які мають право на проведення аудиторських перевірок банків. Тоді компанія PwC не виключала, що подасть до суду на Нацбанк, який позбавив її права проводити аудит українських банків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram