ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін відзвітував про нівеляцію ризику відключення води з 1 квітня

Водоканали отримуватимуть електрику від постачальника "останньої надії".

Кабмін відзвітував про нівеляцію ризику відключення води з 1 квітня
Фото: kievvlast.com.ua

Кабінет Міністрів урегулював проблемну ситуацію, через яку 5 мільйонів українців могли залишитися без води з 1 квітня

Про це йдеться на сайті Мінрегіонбуду.

Зараз близько 30 водоканалів отримують електроенергію від постачальника "останньої надії", яким було визначено ДП "Укрінтеренерго". Термін споживання цієї електроенергії минав 1 квітня, але, за словами профільного міністра Геннадія Зубка, уряд вирішив продовжити дію договорів "Укрінтеренерго" безстроково - допоки водоканали не знайдуть іншого постачальника чи не перейдуть у статус захищеного споживача.

"Це рішення дозволить працювати водоканалам, які поки що не мають іншого постачальника. Додатково уряд дало можливість водоканалам укладати з «Укрінтеренерго» договори про реструктуризацію заборгованості за електроенергію", - сказав Зубко в коментарі ТРК "Україна".

Він також сказав, що в парламенті зареєстровано законопроект №9406, який дозволить водоканалам не платити авансові внески за електроенергію. "Ми будемо наполягати на його першочерговому прийнятті. Можливості платити авансову плату водоканали не мають. Принцип їх роботи зрозумілий всім - вони постачають воду тільки після того, як отримають плату від населення, гуртових і промислових споживачів. А на це йде мінімум місяць", - повідомив Зубко.

Нагадаємо, що з 1 січня 2019 року в Україні набув чинності новий закон про ринок електроенергії.

Згідно з новими правилами, виробники зможуть продавати свою енергію на різних ринках у різні відрізки часу (ринок двосторонніх контрактів, ринок "на добу вперед", внутрідобовий ринок, балансувальний ринок, ринок допоміжних послуг), при цьому ціну буде встановлювати не Нацкомісія, а ринок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram