ГоловнаЕкономікаДержава

Ринок газу України перейшов на добове балансування

Укртрансгаз назвав це ключовою реформою енергетичної галузі.

Ринок газу України перейшов на добове балансування
Фото: EPA/UPG

З 1 березня 2019 року ринок газу України перейшов на добове балансування.

Як зазначає прес-служба Укртрансгазу, це одна з ключових реформ в енергетичній галузі, завдяки якій Україна тепер повністю синхронізована з Європою в режимі роботи газового ринку.

Добове балансування передбачає щоденний розрахунок позитивного або негативного небалансу замовників послуг транспортування природного газу. Мета такої реформи - зробити ринок природного газу прозорим і конкурентним, а також уніфікувати роботу оператора ГТС України з операторами країн Європи.

Уряд України взяв на себе це зобов'язання в 2014 році в Угоді про асоціацію з Європейським Союзом.

У рамках реформи було розроблено інформаційну платформу добового балансування - це веб-додаток на базі SAP NetWeaver. Вона дозволяє автоматизувати процеси електронної взаємодії та документообігу між суб'єктами ринку природного газу - оператором ГТС, операторами газорозподільних мереж (ГРМ) і замовниками послуг транспортування газу.

Система використовує електронний документообіг і дозволяє мінімізувати час на обробку номінацій на транспортування природного газу до однієї доби, дає можливість фіксувати обсяги входу і виходу газу в ГТС у розрізі доби і формувати портфоліо кожного замовника послуг з деталізацією за його кінцевими споживачами.

Тим самим платформа дозволяє оператору ГТС бачити статус небалансів замовників послуг транспортування газу, контролювати достатній рівень фінансового забезпечення за кожною номінацією, а отже, здійснювати оцінку власних операційних витрат і прогнозувати можливі збитки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram