ГоловнаЕкономікаДержава

Мінекономіки закликало ветувати закон про продовження земельного мораторію

МЕРТ посилається на Конституцію, рішення ЄСПЛ і оцінки Світового банку.

Мінекономіки закликало ветувати закон про продовження земельного мораторію
Фото: Сергей Нужненко

Мінекономрозвитку 23 січня підготувало висновок з пропозицією ветувати закон №2666-VIII про продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення до 1 січня 2020 року.

Про це повідомила прес-служба міністерства.

МЕРТ посилається на статтю 41 Конституції, де гарантується право розпоряджатися приватною власністю; рішення Європейського суду з прав людини, який визнав абсолютну заборону продажу або будь-якого іншого способу відчуження земель сільськогосподарського призначення в Україні порушенням Конвенції про захист прав людини і основних свобод; і оцінку Світового банку, який вважає введення ринку землі потенційним поштовхом для економічного розвитку України.

Розрахунки СБ показують, що введення ринку землі дасть 0,6-1,6 процентного пункту до зростання ВПП і дозволить залучати близько 1,5 млрд доларів додаткових інвестицій на рік.

З іншого боку, відсутність ринку землі спонукає фермерів інвестувати в переважно однорічні культури, такі як соняшник чи ріпак, які найсильніше виснажують землю. З 2004 року по 2012 рік з цієї причини Україна втратила до 43 тис. га площ багаторічних культур. За розрахунками Світового банку, інвестуючи в однорічні культури замість багаторічних, фермер щорічно втрачає близько 1 тис. доларів доданої вартості з кожного гектара.

В Україні 6,9 млн власників земельних паїв. В умовах слабкої конкуренції через відсутність ринку землі вони отримують за оренду ділянок приблизно 50 доларів з гектара на рік, тоді як у Болгарії та Польщі цей показник сягає 250 доларів.

Крім того, за оцінками Центру економічної стратегії, місцеві громади і державний бюджет щорічно недоотримують близько 2,8 млрд грн податкових надходжень через відсутність легального оформлення угод про фактичний продаж земельних ділянок.

Нагадаємо, що в Україні багато років чинний мораторій на продаж землі, його вперше ввели у 2002 році терміном на п'ять років. Мораторій розглядали як тимчасовий захід, обумовлений тодішнім хаосом на ринку землі. З тих пір мораторій багато разів продовжували, востаннє - до 1 січня 2020 року (рішення формально не набуло чинності). Продовження мораторію має технічний характер і не має сенсу, оскільки продаж землі все одно заборонено через відсутність закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Скасування мораторію вимагає Міжнародний валютний фонд і підтримують провідні українські економісти. Президент Петро Порошенко раніше говорив, що не бачить шансів зняти мораторій на продаж сільгоспземель, але 10 січня він виступив за проведення земельної реформи, яка передбачала б запуск ринку землі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram