ГоловнаЕкономікаДержава

ЄС надасть Україні 50 млн євро на підтримку реформи децентралізації, - Зубко

У 2020 році постане питання нового виборчого законодавства про місцеві вибори.

ЄС надасть Україні 50 млн євро на підтримку реформи децентралізації, - Зубко
Геннадий Зубко
Фото: Макс Требухов

Європейський Союз надасть Україні 50 млн євро на підтримку реформи децентралізації.

Про це повідомляє урядовий портал.

Віце-прем'єр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко провів зустріч з керівником Групи підтримки України Пітером Вагнером і керівником програм співпраці Представництва ЄС в Україні Штефаном Шльойнінгом.

"Ми продовжуємо успішну співпрацю з проектом U-LEAD. Дорожня карта співробітництва залишиться колишньою, адже Угода України з ЄС про співпрацю з цим проектом відповідає Європейській Хартії місцевого самоврядування. До кінця січня 2019 року спільно з нашими міжнародними партнерами підготуємо операційний план дій-2020 і на його основі запропонуємо структуру Центрального офісу реформ. У нас багато нових завдань - зокрема, обробка виборчого законодавства і картографічні роботи для моделювання процесів в областях", - сказав Зубко за підсумками зустрічі.

Він також зазначив, що сьогодні перед органами центральної та місцевої влади, парламентом, органами місцевого самоврядування стоїть низка першочергових завдань, їх виконання - успішна реалізація реформи децентралізації. Це - формування нової територіальної основи та проведення виборів у 2020 році вже на новій адміністративно-територіальній карті України.

"Паралельно органи місцевого самоврядування, ОДА та ще понад 10 міністерств повинні рухатися за формуванням субрегіонального рівня і їх власних територіальних структур. У 2020 році постане питання нового виборчого законодавства про місцеві вибори. І ми будемо пропонувати зміни до законодавства. Будемо наполягати на залученні громадськості до виборчого процесу. Часу мало - два роки. Це дуже мало для таких тектонічних змін. Але ми маємо потужну підтримку міжнародних партнерів. Дякую за чотири роки співпраці і за віру в реформу", - додав Зубко.

Нагадаємо, зараз в Україні налічується 727 громад. Ще 123 будуть створені після місцевих виборів 23 грудня, якщо Рада дозволить їх проведення в областях з воєнним станом.

На початку грудня Президент Петро Порошенко повідомив, що об'єднання громад завершиться в 2020 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram