ГоловнаЕкономікаДержава

Україна чекає на другий транш від ЄС на 500 млн євро на початку 2019 року

Стабілізація макрофінансової ситуації в Україні стала стимулом в ухваленні рішення про виділення коштів.

Україна чекає на другий транш від ЄС на 500 млн євро на початку 2019 року
Владимир Гройсман и вице-президент Еврокомиссии Валдис Домбровкис
Фото: kmu.gov.ua

Україна розраховує отримати другий транш чинної програми макрофінансової допомоги Європейського Союзу в обсязі 500 млн євро на початку 2019 року.

Про це повідомляють на сайті Кабінету Міністрів.

"Україна і Євросоюз розраховують завершити програму, отже, отримати другий транш чинної програми макрофінансової допомоги в обсязі 500 млн євро на початку 2019 року", - йдеться в повідомленні за підсумками зустрічі прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з віце-президентом Європейської комісії Валдисом Домбровкісом.

"Спільними зусиллями нам вдалося пройти шлях до підписання Меморандуму про взаєморозуміння та кредитної угоди, а також виділення першого траншу макрофінансової допомоги в стислі терміни, - сказав Гройсман. - Ми цінуємо тверду і послідовну підтримку наших зусиль у впровадженні реформ. Пріоритетами нашої спільної роботи на найближчу перспективу є поглиблення секторальної співпраці в сфері цифрової економіки, енергетики та лібералізації торгівлі".

Домбровскіс зі свого боку зазначив, що стабілізація макрофінансової ситуації в Україні стала стимулом в ухваленні рішення про виділення коштів.

"Тому ЄС розраховує, що Україна і надалі збереже темп реформ і приділить увагу точковим змінам у податковій, енергетичній, загальнофінансовій і соціальній сферах", - сказав він.

Нагадаємо, 16 листопада Україна завершила ратифікацію угоди про отримання 1 млрд євро від ЄС. Виділення макрофінансової допомоги прив'язане до виконання програми Міжнародного валютного фонду. Це буде четверта програма макрофінансової допомоги. Перші дві були відкриті в 2014-2015 роках, тоді Єврокомісія виділила Україні 1,61 млрд євро. Ще 1,2 млрд євро Україна отримала в рамках третьої програми в 2015-му та 2017 роках.

30 листопада Єврокомісія схвалила виділення 500 млн євро першого траншу макрофінансової допомоги Україні. 11 грудня повідомляли, що кошти було перераховано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram