ГоловнаЕкономікаДержава

Проблеми з постачанням газу посиляться у грудні, - Притика

Теплоцентралі Кривого Рогу та Херсону залишаються без газу.

Проблеми з постачанням газу посиляться у грудні, - Притика
Александр Притыка
Фото: НВ

Ситуація з постачанням газу на підприємства теплокомуненерго (ТКЕ) погіршиться у грудні через проблеми з розрахунками за листопадові постачі. Про це LB.ua сказав колишній глава "Регіональної газової компанії" (з орбіти впливу Дмитра Фірташа), керівник ТОВ "Агентство інвестиційного менеджменту" Олександр Притика.

Постачальники тепла Кривого Рогу, Херсона, Сміли та Шепетівки сьогодні залишаються без постачання газу. "Нафтогаз" і Нацкомісія з регулювання енергетики та компослуг заявляють, що "Нафтогаз" не має підстав надавати номінації на газ (виділяти газ за тарифами для населення, - ред.) таким підприємствам через відсутність розрахунків за спожитий газ згідно з постановою Кабміну №867 від 19 жовтня 2018 року.

Колишній керівник "Регіональної газової компанії" Олександр Притика, який зараз розвиває власний бізнес і виступає у ролі незалежного експерта ринку теплокомуненерго, коментує ситуацію так:

"Проблеми у всіх цих містах схожі й створені штучно. Конфлікт виникає з права "Нафтогазу" відмовляти підприємствам теплокомуненерго в постачанні газу у разі наявності боргів, що призводить до фінансових і технологічних колапсів. Далі події розвиваються таким чином: якщо підприємства ТКЕ не вибирають газ, то у будинках немає тепла; якщо вибирають, то його вартість дублюється, тому що розраховується за тарифами для промислових споживачів. У підсумку в заручниках ситуації - "Укртрансгаз", облгази і підприємства ТКЕ, а "Нафтогаз" нібито ні в чому не винен. Ситуація погіршиться в грудні, тому що більшість підприємств ТКЕ не зможуть забезпечити розрахунки за листопадові постачі газу. І це дасть право "Нафтогазу" відмовлятися від постачання для таких споживачів".

Нагадаємо, раніше глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв в інтерв'ю LB.ua попереджав, що загроза відключення опалення в окремих населених пунктах зберігається.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram