ГоловнаЕкономікаФінанси

У ВТБ Банку виникли проблеми з ліквідністю

5 вересня акції українських "дочок" російських банків арештували.

У ВТБ Банку виникли проблеми з ліквідністю

На запит ЗМІ Національний банк підтвердив появу проблем з ліквідністю у ВТБ Банку.

Зниження обсягу ліквідності відбувалося в процесі згортання діяльності ВТБ Банку вже тривалий час і було поглиблено рішенням Апеляційного суду Києва від 5 вересня 2018 року про блокування активів фінустанови, інформує прес-центр НБУ.

"Це рішення суду фактично позбавило АТ "ВТБ Банк" можливості поповнювати ліквідність за рахунок продажу придбаного в процесі стягнення заставного майна і активів. 5 листопада банк був змушений ввести превентивні обмежувальні заходи, спрямовані на стримування відтоку коштів клієнтів: введено комісії і ліміти на зняття готівки", - повідомили в НБУ.

У Національному банку також відзначили, що ситуація з ліквідністю в ВТБ Банку жодним чином не впливає на стабільність банківського сектора України, оскільки частка вказаної фінустанови становить 0,6% від чистих активів платоспроможних банків.

На сьогодні ліквідність банківського сектора становить понад 80 млрд грн, що є достатнім для його належного та безперебійного функціонування.

Як повідомлялося, Апеляційний суд Києва 5 вересня заарештував акції Промінвестбанку, Ощадбанку і ВТБ Банку за позовом Коломойського.

Позивачі подали відповідний позов на виконання рішення Арбітражного суду Гааги від 2 травня про стягнення з Росії компенсації за відібрану в Криму нерухомість. Через порушення Росією угоди між Кабінетом Міністрів України і урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій від 27.11.1998 року - на користь позивачів було присуджено стягнути $139 млн з Росії.

Апеляційний суд Києва вирішив, що на території України є майно, яке належить Російській Федерації і на яке може бути звернено стягнення.

Крім арешту акцій банків з російським капіталом, суд заборонив банкам проводити ліквідацію або реорганізацію юрособи, а також проводити будь-які дії, спрямовані на продаж належного майна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram