ГоловнаЕкономікаБізнес

Швейцарський суд прийняв рішення на користь "Укрнафти" за позовом на $50 млн проти Росії

Позов стосується 16 кримських АЗС, які Росія забрала в 2014 році.

Швейцарський суд прийняв рішення на користь "Укрнафти" за позовом на $50 млн проти Росії
Фото: ukrnafta.com

Верховний суд Швейцарії ухвалив рішення на користь "Укрнафти" за позовом проти Росії, підтвердивши юрисдикцію Міжнародного арбітражного суду в Гаазі.

Про це повідомила прес-служба компанії.

Позов стосується 16 автозаправних станцій "Укрнафти", які Росія привласнила в 2014 році під час захоплення Криму. Українська компанія на підставі Договору про заохочення і взаємний захист інвестицій від 1998 року подала позов у Міжнародний арбітражний суд.

Росія не визнала компетенцію суду й оскаржила його юрисдикцію у Верховному суді Швейцарії. Швейцарські судді стали на бік України. Відповідно, арбітражне провадження продовжиться.

"Укрнафта" очікує, що це рішення підтвердить її право на компенсацію 50 млн доларів від РФ за експропріацію майна.

Крім того, рішення Верховного суду Швейцарії також може вплинути на рішення інших судів в аналогічних справах українських компаній проти РФ.

"Укрнафта" володіє 1936 нафтовими і 168 газовими свердловинами, трьома газопереробними заводами для виробництва зрідженого вуглеводневого газу і стабільного конденсату, 43 буровими установками і мережею з 537 АЗС (до анексії Криму та війни на сході України було 563 АЗС).

НАК "Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти", ще 42% володіють компанії групи "Приват" Ігоря Коломойського та його партнерів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram