ГоловнаЕкономікаДержава

Міклош: якість життя українців залежить від частки інвестицій в економіці

Сьогодні частка інвестицій у ВВП - близько 16-17%, а для зростання економіки потрібно не менш ніж 25%.

Міклош: якість життя українців залежить від частки інвестицій в економіці
Иван Миклош
Фото: Макс Левин

Якість життя українців залежить від темпів зростання ВВП, а зростання економіки - від частки інвестицій, вважає Іван Міклош, голова Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні (SAGSUR). Про це він сказав на десятому Національному експертному форумі в Одесі, організованому Інститутом Горшеніна. Генеральний інфопартнер форуму - сайт LB.ua.

"Як ми можемо підвищувати інвестиції? Це можуть бути внутрішні державні інвестиції, але в бюджеті не вистачає грошей. Це можуть бути внутрішні приватні інвестиції - за допомогою банків, але сьогодні вони не кредитують. Тому найважливіші інвестиції, які Україна може різко наростити, - це іноземні інвестиції", - сказав Міклош.

Він підкреслив, що важливо інвестувати саме в машинобудування, і привів як приклад Словаччину, яка сьогодні за ВВП на душу населення випереджає Україну у вісім разів (за паритетом купівельної спроможності - в чотири рази). У 2015 році Словаччина експортувала удвічі більше товарів і послуг, ніж Україна. Але важливо, сказав Міклош, що структура експорту різна. У Словаччині це в основному машинобудування, а в Україні - це сировина. Словаччина переживає зміцнення національної валюти, Україна постійно бореться з девальвацією.

"В останні роки Україна досягла прогресу в макроекономічних реформах, у стабільності. Чому ж інвестори не приходять? Тому що, крім стабільності, потрібен захист прав власників і верховенство права, боротьба з корупцією", - сказав Міклош.

Іван Міклош - голова Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні (SAGSUR), архітектор успішних системних реформ у Словаччині. Був заступником прем'єр-міністра і міністром фінансів Словаччини (2002-2006, 2010-2012), заступником прем'єр-міністра з питань економіки (1998-2002) і міністром з питань приватизації (1991-1992). З 2006 по 2010 і з 2012 по 2016 рік був членом парламенту Словаччини. У 2016 році на LB.ua виходило інтерв'ю з Іваном Міклошем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram