ГоловнаЕкономікаФінанси

Чому іноземні банки іноді відмовляються відкривати рахунки українцям

Нещодавно британський банк відмовив співвласнику української компанії "Фінтех Бенд" (бренд Monobank) Дмитру Дубілету відкривати рахунок. Нібито через санкції щодо України. На ситуацію навіть відреагувало посольство України у Великобританії і британський посол в Україні. Мовляв, фінансові санкції спрямовані не проти держави, а у відповідь на незаконні дії конкретних осіб. Тож про упередженне ставлення щодо саме українців формально не йдеться. Однак британські банки таки дуже обережні. Докладніше виданню LB.ua про це розповіли юристи, які мають справи з відкриттям рахунків за кордоном.

Центральный банк Англии
Фото: GoldVoice.club
Центральный банк Англии

Що сталося?

У випадку з Дмитром Дубілетом один із банкірів надіслав список країн, щодо яких нібито введено санкції проти місцевих правлячих режимів (Financial Sanctions Targets by Regime): "Афганістан, Бурунді, Сирія... Україна".

"Багато банків навіть не хочуть морочитися з тим, хто кому Янукович! Україна? Вибачте, санкції, не хочемо зв'язуватися, до побачення", - написав Дмиитро. І додав, що здивований відсутністю в цьому списку Росії.

Офіційна відповідь посольства України у Британії не забарилася. Посадовці стверджують, що “фінансові санкції уряду Великобританії спрямовані не проти України, а у відповідь на дії осіб, обвинувачених у порушенні територіальної цілісності, суверенітету і незалежності нашої країни, або в привласненні державних коштів та порушенні прав людини”.

Ось, наприклад, поіменний список людей, що потрапляють під санкції через дії щодо України, на офіційному сайті британського уряду. А посол Британії в Україні Джудіт Гоф у твітері додала, що всі інші рішення банків є їхніми комерційними справами і не стосуються британського уряду.

І тут варта уваги ще одна деталь із офіційного прес-релізу посольства України: "Дії банків, які керуються загальним найменуванням розділу (Україна), очевидно, свідчать про їх недостатню обізнаність у питаннях застосування санкцій".

Треба ще додати, що випадок Дмитра Дубілета - не унікальний. Редакції LB.ua відомо ще про два випадки (один у Іспанії, другий - у Латвії), коли українцям з незрозумілих причин відмовляли у переказі коштів або у відкритті рахунків. І третій випадок з британським банком, коли для відправлення коштів в Україну на київську адресу вимушеного переселенця знадобилося витратити майже місяць додаткових пояснень, що людина з реєстрацією в Севастополі вже багато років перебуває у Києві та має про це відповідні довідки.

Фото: utmagazine.ru

Тобто українцям таки відмовляють у відкритті рахунків?

Українці (втім як і інші нерезиденти Євросоюзу) справді мають складнощі з відкриттям рахунків у європейських банках, кажуть юристи. Однак справа не завжди в санкціях.

Часто так відбувається, бо обережні західні фінустанови перестраховуться, боячись великих штрафів від власних урядів. Краще не отримати нового клієнта, аніж потім мати із ним проблеми. А іноді все залежить банально від людського фактора, тобто небажання банківських клерків обтяжувати себе перевіркою належності особи або компанії до санкційного списку. Мовляв, написано “Україна” - краще відмовити, аніж розбиратись, що санкції, які стосуються ситуації в Україні, - не дорівнює санкції проти України.

Як розповідає юристка, що працює у Великобританії, Ірина Тимчишин, для співробітників британських банків навіть проводять спеціальні тренінги, де роз’яснюють, які саме є санкції та проти кого їх застосовувати. “Британці дмуть на холодне, бо комплаєнс (неухильне дотримання компанією законодавства та підтримка доброї репутації, правила роботи всередині компанії та в суспільстві - ред.) для них - не порожній звук”, - каже пані Тимчишин.

Але не можна сказати, що це норма для британських фінустанов. Юрист Орест Гавриляк, партнер Axon Partners, розповідає, що у своїй практиці не зустрічав випадків, коли відмовляють конкретно через українське походження клієнтів. "Ми останнім часом багато працюємо з криптопроектами, з продажем токенів, криптобіржами, трейдерами (що це таке - читайте у нашому розділі про криптобізнес). Це для банків червоний прапорець - високоризиковані клієнти. До того працювали з аутсорсингом, електронною комерцією, продажем програмного забезпечення. Так ось, банки відкривають рахунки, і ми жодного разу не зустрічали ніяких списків з Україною в якості "стоп-слова".

Орест Гавриляк
Фото: yur-gazeta.com
Орест Гавриляк

Дійсно, в Британії простіше відкрити рахунок, якщо серед директорів є англієць, додає юрист. Однак, якщо англійця немає, але є рекомендація від іншої місцевої компанії, рахунок теж можуть відкрити.

Банк зазвичай вимагає всю документацію про бенефіціарів (кінцевих власників - ред.) компаній. До тих, хто не зареєстрований у Євросоюзі, завжди є додаткові питання, приміром, щодо структури бізнесу і джерел походження коштів. І ці питання загострилися, бо відмивання грошей у світі набуло таких масштабів, які вимагають нового законодавства і нових підходів.

За словами Ірини Тимчишин, з цього року у Британії жорсткішим стало ставлення до так званого "непоясненого багатства". Наприклад, якщо людина купила квартиру за 20 млн доларів, нове законодавство дає британським офіційним органам право задавати питання "звідки гроші" і арештувати майно, якщо таке пояснення не буде надане. За даними юристки, вже було арештовано майна на 22 млн доларів, але поки не оприлюднено інформації про порушників. У поле зору британської феміди найчастіше потрапляють не громадяни ЄС, а з країн Африки, Східної Європи, Азії, і в першу чергу держслужбовці та їхні родини.

"Ось з чим є проблеми, так це з українськими політичними діячами (politically exposed persons). На відміну від українських антикорупційних органів, очі іноземних банків на них і пов'язаних з ними осіб, широко відкриті, і їм цілком зрозуміле походження статків наших чиновників", - підтверджує також Орест Гавриляк.

Водночас в українському посольстві у Лондоні закликали громадян документувати випадки відмови їм у відкритті рахунків. За інформацією посольства, на сьогодні офіційних скарг на подібні дії банків від українських та іноземних фізичних і юридичних осіб не надходило.

Алла КошлякАлла Кошляк, журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram