ГоловнаЕкономікаФінанси

Високий суд Лондона провів п'ятиденне засідання у справі ПриватБанку

Розглядалися аргументи і докази за позовом до Коломойського і Боголюбова.

Високий суд Лондона провів п'ятиденне засідання у справі ПриватБанку
Фото: Макс Требухов

Високий суд Лондона під головуванням судді Джастіса Фанкорта 25-31 липня провів п'ятиденне засідання за позовом ПриватБанку до його колишнього акціонера Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова та шести компаній, які перебувають під їхнім контролем.

Про це повідомила прес-служба ПриватБанку.

У рамках засідання розглядалися аргументи і докази за позовом і судовим наказом про всесвітній арешт активів, виданим для забезпечення позову.

"Позов, як підстава для судового наказу про арешт активів, включає заяви, що пан Коломойський та пан Боголюбов незаконно привласнили з банку 1,9 млрд дол. США у 2014 році шляхом укладення низки удаваних правочинів, що мали наслідком переказування грошових коштів компаніям, якими вони таємно володіли чи контролювали. Під час слухання, провідний адвокат ПриватБанку Стефен Сміт пояснив, що у період з квітня 2013 року до серпня 2014 року, пан Коломойський та пан Боголюбов організували шахрайську схему з надання позик 46 позичальникам, здійснення виплати за 54 удаваними «договорами поставки» на поставку в неймовірних обсягах товарів, таких як марганцева руда, поліетилентерефталат та концентрат яблучного соку, та схеми перекредитування, спрямовані на приховування шахрайських дій", - заявили в ПриватБанку.

Правова позиція банку полягає в тому, що позики надавалися без належного затвердження або проведення перевірок, тоді як договори постачання були укладені як прикриття, що дозволило здійснити виплату 1,9 млрд дол. США шести компаніям: TEAMTREND LIMITED, TRADE POINT AGRO LIMITED і COLLYER LIMITED (усі компанії створені у Великобританії), ROSSYN INVESTING CORP, MILBERT VENTURES INC і ZAO UKRTRANSITSERVICE LTD (всі компанії створені на Британських Віргінських островах).

Жодна компанія не має веб-сторінок, офісів, працівників, складських приміщень, робочої сили або будь-якого іншої публічної присутності. Така схема була втіленням ідей пана Коломойського і пана Боголюбова, які в той час були власниками понад 90% акцій Банку та членами його наглядової ради.

Нагадаємо, 21 грудня 2016 року ПриватБанк перейшов у держвласність. Держава отримала 100% у його капіталі, фінустанова була докапіталізована на десятки мільярдів гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram