ГоловнаЕкономікаДержава

Міноборони просить 4,5 млрд гривень, щоб підвищити зарплати всім військовим

З 1 жовтня рядові зможуть отримувати по 9 тис. грн, офіцери - по 15.

Міноборони просить 4,5 млрд гривень, щоб підвищити зарплати всім військовим
Фото: пресс-служба президента

Міністерство оборони України має намір підвищити зарплати військовим з 1 жовтня цього року. Рішення про підвищення виплат ухвалили в відомстві, однак для реалізації проекту необхідне додаткове фінансування в сумі 4,5 млрд гривень. Як повідомляє Ukrainian Military Pages, відповідний лист за підписом міністра оборони Степана Полторака направлено прем'єр-міністру Володимиру Гройсману.

У листі наголошується, що недостатній рівень грошового забезпечення є основною причиною звільнення з лав Збройних сил України після закінчення контракту (36% опитаних). Усього з січня по червень звільнилися 11 тис. офіцерів і контрактників, які мали військовий досвід, ще 18 тисяч можуть звільнитися до кінця 2018 року.

"На початок 2016 року мінімальне грошове забезпечення військових становило 7 тис. грн. У той час це була доволі значна сума, на яку припадало близько 5 розмірів мінімальної заробітної плати та майже 1,6 розміру середньої зарплати по країні. Після підвищення соціальних стандартів з 1 січня 2017 року, відповідні співвідношення становили 2,2 і 0,89 рази, що призвело до погіршення матеріального становища військовослужбовців. Це спровокувало відтік військовослужбовців - підготовлених фахівців, на підготовку яких уже були витрачені великі кошти", - сказано в листі.

Міністерство пропонує підвищити зарплату рядовим до 9 тис. гривень, а офіцерському складу - до 15,3 тис. грн.

Крім того, план управління і розвитку Збройних сил України передбачає в 2019 році підвищення базового грошового забезпечення до 15 тис. гривень для військовослужбовців у перший рік за контрактом. Зарплати інших військових піднімуться пропорційно цій базовій ставці.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів має намір заборонити виплату бонусів і винагород у державних компаніях України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram