ГоловнаЕкономікаБізнес

Газпромбанк продає частку в Škoda JS, яка претендує на добудову Хмельницької АЕС

Російський банк з 2014 року перебуває під санкціями.

Газпромбанк продає частку в Škoda JS, яка претендує на добудову Хмельницької АЕС
Фото: investgazeta.net

Газпромбанк, який потрапив під санкції уряду США, має намір продати частину або всі свої непрямі частки в чеському підприємстві Škoda JS a.s. S, яке є постачальником ядерного устаткування.

Про це пише УНІАН з посиланням на оглядача Nuclear Intelligence Weekly Гарі Піча.

Його джерела повідомили, що Газпромбанк веде переговори з французькими зацікавленими сторонами про придбання частини або всього пакета акцій ОМЗ (Об'єднані машинобудівні заводи, група Уралмаш - Іжора). Газпромбанк володіє приблизно 85% акцій OМЗ, якому, своєю чергою, належить 100% акцій Skoda JS. Відповідно до так званого "50-відсоткового правила", яке застосовує Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США щодо власності, яка потрапила під акції, Газпромбанк повинен буде відмовитися від не менш ніж 35% ОМЗ, щоб зняти санкції з Skoda JS, або, що більш ймовірно, на думку ризького оглядача Nuclear Intelligence Weekly, ОМЗ повинен буде продати контрольний пакет акцій Skoda.

Оприлюднену ще навесні інформацію підтверджує той факт, що в липні компанія Škoda JS a.s. уклала з французькою компанією Framatome контракт на виробництво і поставку двох комплектів внутрішньокорпусних пристроїв корпусу реактора EPR потужністю 1600 МВт, призначених для АЕС Hinkley Point C у графстві Сомерсет, Великобританія. Комплект поставки включає, зокрема: кошик активної зони, важкий рефлектор і верхній внутрішньокорпусний пристрій (аналог верхнього блоку реактора ВВЕР-1000). Про це повідомляють в офіційному прес-релізі компанії.

Нагадаємо, на початку липня комітет Верховної Ради з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності схвалив ТЕО добудови двох блоків ХАЕС. Вартість добудови становить 72,44 млрд грн (за цінами на 5 травня 2017 року). Згідно з ТЕО, після денонсування договору про добудову цих енергоблоків з Росією єдиним варіантом, що забезпечує добудову в найбільш короткі терміни при мінімізації витрат, є застосування реакторної установки (РУ) ВВЕР-1000 (водо-водяний енергетичний реактор) виробництва компанії Skoda JS (Чехія). Загальна вартість добудови двох енергоблоків - 72,437 млрд грн (за цінами на 5 травня 2017 року), в тому числі вартість обладнання - 46,3 млрд грн. Терміни будівництва - 84 місяці від початку робіт, а прогнозоване введення в експлуатацію енергоблоку №3 - 2025 рік. Загальний стан будівельної частини на момент припинення робіт енергоблоку №3 - 75%, енергоблоку №4 - 28%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram