ГоловнаЕкономікаБізнес

Білорусь націоналізувала завод Богуслаєва

"Усі власники, які тут були, вони відмовилися самі від цього заводу".

Білорусь націоналізувала завод Богуслаєва
Фото: president.gov.by

Президент Білорусі Олександр Лукашенко оголосив про націоналізацію Оршанського авіаремонтного заводу, який належав президенту компанії "Мотор Січ", народному депутату України В'ячеславу Богуслаєву.

Відповідне доручення він дав сьогодні, відвідавши це підприємство, йдеться на сайті президента РБ.

"Власника ["Мотор Січ" і "Системи інвестицій та інновацій"] вже тут немає. Власники - ви [державні організації]. Усі власники, які тут були, вони відмовилися самі від цього заводу. Тому дійте. Це державне підприємство із сьогоднішнього дня", - заявив Лукашенко.

Він доручив протягом липня вирішити всі питання відомчої підпорядкованості підприємства.

"Завод повинен працювати, чого б це не вартувало. Заводу не тільки бути - цей завод повинен мати перспективу розвитку. І покладіть мені на стіл архітектурний проект й інше з урахуванням того, що тут робить бізнес для розширення аеропорту і так далі", - заявив він.

Лукашенко впевнений, що на таке підприємство буде попит протягом багатьох років. "Вертолітне виробництво і модернізація, відновлення, ремонт вертольотів - у світі їх море - тому шматок роботи у вас добрий", - звернув увагу голова держави.

Нагадаємо, 2012 року держпакет акцій ОАРЗ купили українська компанія "Мотор Січ", підконтрольна Богуслаєву (близько 60% акцій), і білоруська компанія "Системи інвестицій та інновацій". Вони планували протягом 2012-2016 років інвестувати в реконструкцію, модернізацію виробничих потужностей ОАРЗ близько 12 млн доларів, створити понад 300 робочих місць. Інвестори також обіцяли вкласти серйозні кошти в розвиток соціальної сфери заводу і селища Болбасово, де розташований завод.

У 2018 році Генпрокуратура Білорусі почала перевірку у зв'язку з невиконанням інвестиційного договору.

Оршанський авіаремонтний завод капітально ремонтує різні модифікації вертольотів Мі-8 (Мі-17), Мі-24 (Мі-35). Був створений у 1941 році, акціонований у 2009 році.

Влітку 2017 року стало відомо, що Богуслаєв намагається продати "Мотор Січ" китайським інвесторам, афільованим з компанією Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd. Служба безпеки України розцінила це як диверсію, спрямовану на ослаблення держави шляхом руйнування стратегічного підприємства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram