ГоловнаЕкономікаДержава

Підприємствам ОПК дозволили укладати прямі експортні контракти

Президент Петро Порошенко підписав указ про лібералізацію зовнішньоекономічної діяльності.

Підприємствам ОПК дозволили укладати прямі експортні контракти
Фото: Інформатор

Президент Петро Порошенко дозволив українським виробникам оборонної продукції укладати прямі експортні контракти без посередників. Про це повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов сьогодні на брифінгу.

"Сьогодні Президент підписав указ, яким введено в дію рішення РНБО про лібералізацію зовнішньоекономічної діяльності українських підприємств ОПК... Указ руйнує багаторічну монополію державних спецекспортерів, і відповідно до рішення РНБО українські виробники оборонної продукції, зброї, військової техніки мають право без будь-яких посередників експортувати продукцію власного виробництва", - сказав Турчинов.

Імпорт продукції військового призначення дозволений підприємствам ОПК незалежно від їх форми власності для потреб власного виробництва. Також дозволено імпорт для приватних підприємств, у яких є прямі дилерські контракти з закордонними виробниками озброєння і військової техніки.

Турчинов наголосив, що силовим відомствам дозволені закупівлі в рамках державного оборонного замовлення в разі невиробництва необхідного обладнання підприємствами українського ОПК.

"Відповідно до рішення РНБО дозволено мати прямі контракти і проводити без посередників закупівлю зброї, військової техніки нашим силовим міністерствам і відомствам, зокрема Міністерству оборони. Без посередників вони можуть закуповувати зброю і військову техніку поза межами України, коли це передбачено державним оборонним замовленням і відповідна техніка та зброя не виробляються українськими виробниками", - сказав він.

Указ також доручає уряду невідкладно внести на розгляд парламенту проект змін до законодавства, які знімуть будь-які обмеження щодо експортно-імпортної діяльності українських виробників зброї та військової техніки.

Нагадаємо, в серпні 2017 року Кабінет Міністрів привів національний список товарів військового призначення, міжнародні передачі яких підлягають державному контролю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram