ГоловнаЕкономікаДержава

Суд ЄС відхилив позов "Нафтогазу" з приводу газопроводу Opal

Загальний суд ЄС вирішив, що справа виходить за межі його компетенції.

Суд ЄС відхилив позов "Нафтогазу" з приводу газопроводу Opal
Фото: EPA/UPG

Загальний суд ЄС відхилив позов Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" до Європейської комісії з вимогою скасувати рішення від 28 жовтня 2016 року, яке дозволяє компанії "Газпром" значно збільшити використання потужностей газопроводу OPAL.

Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу".

"Загальний суд ЄС 9 березня 2018 року відхилив через неприйнятність позов проти Європейської комісії з вимогою скасувати рішення від 28 жовтня 2016 року", - сказано в повідомленні.

Суд дійшов висновку, що рішення Єврокомісії про звільнення газопроводу Opal від дії деяких норм Третього енергопакета не було остаточним, а підлягало імплементації на рівні національних заходів, і тому не підлягає оскарженню перед цим судом.

Також було відхилено і позов польської PGNiG. "З цього питання є позов Польщі до Єврокомісії, там рішення поки що немає", - додали в прес-службі.

Нагадаємо, газопровід OPAL потужністю 36 млрд куб. м з'єднує морський газопровід "Північний потік" із Німеччиною та Чехією. Газопровід дає "Газпрому" вихід на ринки Центральної та Східної Європи в обхід України.

У 2009 році Єврокомісія наклала обмеження на використання "Газпромом" цього газопроводу, згідно з якими російська компанія мала право лише на 50% його потужностей. Рішення Єврокомісії від 28 жовтня 2016 року дало можливість "Газпрому" купувати квоти ще на 40% потужностей цього газопроводу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram