ГоловнаЕкономікаФінанси

У законопроекті про Бюро фінбезпеки занадто багато президента, - експерт РПР

Законопроект повинен передбачити відповідні правки в закон про оперативно-розшукову діяльність, у закон про СБУ і Нацполіцію, впевнені експерти.

У законопроекті про Бюро фінбезпеки занадто багато президента, - експерт РПР
Владимир Петраковский
Фото: Макс Левин

Законопроект про створення органу фінансової безпеки повинен передбачати ліквідацію економічних підрозділів СБУ і Національної поліції. Про це заявив Володимир Петраковський, експерт групи "Реформа органів правопорядку" Реанімаційного пакету реформ на круглому столі, присвяченому темі фінансової поліції, організованому Інститутом Горшеніна і Реанімаційним пакетом реформ.

"Ми не критикуємо і не підтримуємо якийсь конкретний законопроект. Ми даємо рекомендації з ключових моментів, які обов'язково слід врахувати. І перша вимога - це те, що законопроект повинен передбачати створення органу, який об'єднає розслідування всіх економічних справ. Він не повинен просто забрати підслідність, він повинен вирішити питання про існування економічного блоку в СБУ і Нацполіції. Щоб не було, що новий орган створили, а старі структури і далі продовжують роботу. Законопроект повинен передбачити відповідні правки в закон про оперативно-розшукову діяльність, в закон про СБУ і Нацполіцію", - сказав Петраковський.

У РПР також вважають, що орган фінансової безпеки повинен бути сформований з нових людей.

"Там повинні бути антиквоти, а найкраще - повна заборона, як це є в законі про НАБУ. Там зазначено, що забороняється набирати співробітників, які останні п'ять років працювали у відповідних підрозділах СБУ, ГФС, Нацполіції, прокуратури і навіть у Прикордонній службі або ЗСУ. В основному законопроекті пані Южаніної про таку заборону не йдеться, і це засмучує", - зазначив Петраковський.

"І одне з найважливіших питань, про незалежність цього органу. У законопроекті 8157 дуже багато президента, і він там усупереч Конституції, оскільки вона не наділяє главу держави відповідними повноваженнями. Президент у цьому законопроекті і створює конкурсну комісію, і забезпечує її роботу, і делегує туди своїх представників, і є посадовою особою, і може звільнити директора. Це робить орган сильно залежним", - підкреслив представник РПР.

Також експерт зазначив, що чисельність нового органу повинна бути невеликою. За його словами, 1000-1500 співробітників буде цілком достатньо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram