ГоловнаЕкономікаДержава

Росія незаконно видобула з Одеського родовища понад 3,5 млрд кубометрів газу

З 2014-го незаконно пробурено 11 свердловин.

Росія незаконно видобула з Одеського родовища понад 3,5 млрд кубометрів газу

За час анексії Криму Росія незаконно видобула з Одеського газового родовища понад 3 млрд 500 млн кубометрів газу.

Про це повідомила голова правління державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" Світлана Нєжнова, передає Громадське.

На питання, чи планує Росія припинити видобуток газу на Одеському газовому родовищі, вона відповіла, що відповідної заяви від офіційних російських органів не надходило.

Одеське газове родовище розташоване в економічній зоні України, його запаси складають близько 21 млрд куб. м газу. Україна ввела його в експлуатацію в листопаді 2012 року, офіційно там було видобуто близько 500 млн куб. м газу.

Зараз Росія незаконно видобула 7 млрд 200 млн кубометрів газу, з яких половина - Одеське газове родовище (3 млрд 500 млн), зазначила Нєжнова.

"Росія зі самого початку анексії (Криму, - ред.) знала, що це економічна зона України. Оскільки надходить час міжнародних судів, можливо, Росія вдаватиметься до якихось заходів", - сказала вона.

За словами голови правління "Чорноморнафтогазу", за час анексії Криму Росія незаконно пробурила на родовищі ще 11 свердловин.

"Видобуток газу на Одеському родовищі триває. До моменту анексії там було 7 свердловин, потім - ще 11 свердловин. Родовища зараз використовуються на повну. Нелегітимна влада Криму намагається викачати побільше газу звідти", - підкреслила Нєжнова.

Одеське газове родовище розташоване на шельфі Чорного моря за 130 км від Одеси і 155 км від кримського узбережжя. Доведені запаси - 21 млрд куб. м газу. Родовище було відкрито ще наприкінці 1980-х років, але тільки 2012 року Україна почала там промисловий видобуток.

Бурові установки та інше майно української державної компанії "Чорноморнафтогаз" захопили 2014 року під час анексії Криму Росією. Так "Нафтогаз України" втратив контроль над цим кримським підприємством і заявив, що судитиметься з Росією за кримські активи.

У 2016 році на захоплені Росією бурові установки "Чорноморнафтогазу" наклали арешт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram