ГоловнаЕкономікаДержава

ЄБРР визнав уповільнення реформ в Україні

"Внутрішній опір цим реформам в Україні залишається значним".

ЄБРР визнав уповільнення реформ в Україні
Фото: kapital.kz

Європейський банк реконструкції і розвитку вважає, що темпи реформ в Україні сповільнилися.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна сказав керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи і Кавказу Франсіс Маліж.

У вересні 2017 року Маліж висловив побоювання, що самостійне розміщення євробондів Україною може створити видимість успіху, і це загальмує реформи в країні. На його думку, так і сталося.

"Починаючи з вересня 2017 року, було дуже багато зроблено позитивного: парламент ухвалив закон про приватизацію, пенсійну реформу. Але досі на порядку денному залишаються відкритими питання про врегулювання методики розрахунку ціни на газ для населення і створення Антикорупційного суду. Внутрішній опір цим реформам в Україні залишається значним. Я побоююся, якщо так триватиме, Україні складно буде залучати фінансування за лінією міжнародних фінансових організацій. І в зв'язку з цим виходить, що зараз мої побоювання, про які я говорив у вересні в Одесі, виправдалися. Хоча я не можу сказати, що реформи в Україні повністю припинилися", - сказав він.

Як і інші міжнародні фінансові організації, ЄБРР закликає в першу чергу створити Антикорупційний суд і прирівняти ціну на газ для населення і промислових споживачів.

"Я розумію, що зміна ціни на газ - складне для населення питання, тому дуже важливо надати соціальну допомогу тим, хто її потребує. Але якщо уряд має намір зрівняти ціну на газ для побутових і промислових споживачів, то це дозволить ліквідувати в цій галузі величезний пласт корупційних можливостей. І саме в цьому напрямку потрібно рухатися. І після того, як Україна знову почала диференціювати вартість газу за різними категоріями, знову з'явилися серйозні корупційні ризики. Ми повинні бачити ефективно працюючий ринок газу. Але натомість ми бачимо безліч проблем, наприклад, неіснуючих споживачів, на яких списують обсяги газу, і хтось від цього отримує вигоду", - сказав він.

"Реформувати Україну можуть тільки українці. І робити це потрібно не для того, щоб задовольнити МВФ або ЄБРР, а заради України", - заявив Маліж.

Він також розповів, що в нинішню Україну часто не хочуть заходити міжнародні інвестори. "Нещодавно я спілкувався з топ-менеджером однієї з західноєвропейських компаній. І СЕО цієї компанії був злегка засмучений, а до цього я просив його приїхати в Україну, озирнутися, оцінити перспективи роботи тут. І ось він повернувся в свій хед-офіс і сказав, що вони не зацікавлені працювати на українському ринку, а будуть розвивати африканський напрямок", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram