ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укртрансгаз" підписав меморандум про взаєморозуміння з французькою Powernext

Компанія є провайдером загальноєвропейської платформи для торгівлі газом PEGAS.

"Укртрансгаз" підписав меморандум про взаєморозуміння з французькою Powernext
Фото: sari-energy.org

Компанія "Укртрансгаз", яка є оператором газотранспортної системи України, підписала меморандум про взаєморозуміння з французькою Powernext SA. Його мета - спільна оцінка можливості співпраці зі створення організованого оптового ринку газу (спотового та ф'ючерсного ринків на біржі) в Україні.

Про це повідомила прес-служба УТГ.

"Укртрансгаз" зазначає, що біржова торгівля є одним із основних елементів конкурентного та прозорого оптового ринку газу, який дозволяє учасникам ринку вільно і відкрито продавати або купувати газ за прозорою ринковою ціною на газ як товар.

Основною перешкодою розвитку біржової торгівлі в Україні є відсутність сучасних інформаційних систем і механізмів клірингу, який повинен гарантувати виконання укладених на біржі угод і мінімізувати ризики контрагента (counter party risk).

Powernext займається розробкою рішень, які полегшують функціонування ринку, наприклад, для цілей балансування. Компанія є провайдером загальноєвропейської платформи для торгівлі газом PEGAS, яка дозволяє учасникам ринку продавати природний газ на 12 хабах у 9 країнах. На сьогодні це основний майданчик для торгівлі природним газом у Європі.

Після встановлення співпраці з Центральноєвропейським газовим хабом (CEGH) в 2016 році та інтеграції чеського газопроводу на платформу PEGAS у грудні 2017 року, Powernext почало інтеграцію в Східну Європу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram