ГоловнаЕкономікаДержава

У 2017 році найдужче подорожчали баклажани і кавуни

Зростання цін на сирі продукти забезпечило основний внесок у споживчу інфляцію.

У 2017 році найдужче подорожчали баклажани і кавуни
Фото: khersonline.net

У 2017 році в Україні через несприятливі погодні умови дуже зросли ціни на сирі продовольчі товари. Наприклад, баклажани подорожчали на 207%, кавуни - на 150%, кабачки - на 120%. Це забезпечило основний внесок у споживчу інфляцію.

Про це йдеться в прес-релізі Національного банку, який спробував пояснити, чому інфляція склала 13,7%, хоча НБУ розраховував на 8% ± 2 п.п.

"Інфляція за підсумками року відхилилася від цілі головно через дії факторів, на які Національний банк не міг вплинути за допомогою інструментів грошово-кредитної політики. Йдеться, перш за все, про скорочення пропозиції окремих видів товарів через несприятливі погодні умови в першій половині року, нестабільну ситуацію в тваринництві, зростання світових цін і зовнішнього попиту на вітчизняні продукти харчування (зокрема м'ясо-молочної групи). Також на зростанні цін позначилися збільшення виробничих витрат, зокрема на оплату праці, і швидке відновлення споживчого попиту", - заявив НБУ.

Регулятор заявив, що відхилення фактичних показників інфляції від цільових орієнтирів є невід'ємною частиною режиму інфляційного таргетування. Наприклад, в Ізраїлі з 2000 року інфляція відхилялася від мети в 74% випадків, у Польщі - у 73%, в Чехії - у 65%.

НБУ пояснив, що на рівень інфляції вплинуло також підвищення виробничих витрат і пожвавлення споживчого попиту, в тому числі через підвищення мінімальної заробітної плати і пенсійних виплат. Також прискорилося зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки (перш за все - молочні та м'ясні продукти) як наслідок подорожчання сировини, а також у відповідь на значні обсяги експорту окремих продуктів харчування (в тому числі масла вершкового).

Високими залишилися темпи зростання цін і тарифів, що регулюються адміністративно; а також цін на паливо в результаті підвищення цін на нафту і ослаблення гривні до євро (акцизи на паливо встановлено в євро).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram