ГоловнаЕкономікаБізнес

В Україні викрили здирників, які маскувалися під благодійників-антикорупціонерів h

Від дій псевдоблагодійників вже постраждали кілька вітчизняних підприємств, серед яких Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод, Побузький феронікелевий комбінат, ТОВ «Дельта Вілмар СНД», Житомиробленерго.

В Україні викрили здирників, які маскувалися під благодійників-антикорупціонерів h
Фото: EPA/UPG

Поки що міжнародне співтовариство вимагає від України створення антикорупційного суду, під цією назвою вже працюють аферисти. Як розповідає газета «Дзеркало тижня», громадська організація "Благодійний фонд "Міжнародні антикорупційні суди" шантажує провідні українські підприємства, вимагаючи виплатити гроші, щоб уникнути звинувачень в корупції. Від дій псевдоблагодійників вже постраждали кілька вітчизняних підприємств, серед яких Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод, Побузький феронікелевий комбінат, ТОВ «Дельта Вілмар СНД», Житомиробленерго і ін.

Громадська організація з гучною назвою «БО «Міжнародні антикорупційні суди» розсилає підприємствам листи, додаючи рахунок-фактуру на кілька десятків тисяч гривень. І натякає, що тих, хто відмовиться, чекають великі проблеми, як в Україні, так і з іноземними партнерами. Після відмов «співпрацювати» псевдоблагодійники завалюють скаргами державні органи, ініціюючи шквал перевірок на підприємствах. Претензії різнопланові: від звинувачень в контрабанді до фінансування терористичних організацій. Втім, головне поле їх діяльності - зарубіжні інстанції, в яких вони намагаються знищити імідж українських компаній, йдеться в матеріалі ДТ. 

Зокрема в разі одного з провідних українських виробників фармацевтичної продукції - Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу - «антикорупціонери» після відмови платити 20.000 грн розіслали листи в міністерства охорони здоров'я країн, куди БХФЗ постачає свою продукцію. В результаті підприємству було заблоковано експорт продукції до Республіки В'єтнам. Отримавши листа зі звинуваченням підприємства в корупції, навіть без доказових документів, МОЗ В'єтнаму відреагувало радикально, призупинивши імпорт всіх лікарських засобів виробництва БФХЗ. Юристи вважають, що секрет успіху шахраїв - в назві громадської організації. 

Співзасновники МАКС Руслана Броніна і Анатолій Місяць переконують журналістів, що навпаки захищають імідж держави в закордонних інстанціях і розповідають про співпрацю з Інтерполом, Податковим управлінням США, Європейським судом аудиторів та ін.

«Разом з поліцією Ірландії ведемо альтернативний судовий процес в Ірландії проти Мінфіну Росії і ВТБ-банку, а географія проведених нами судів проти Дмитра Фірташа, в тому числі проти ФБР і Генпрокурора Австрії і Газпрому звільнили дорогу для екстрадиції Фірташа в США», - йдеться в листах МАКС.

При цьому будь-які докази «антикорупціонери» приводити відмовляються і за які кошти проводиться така масштабна робота також сказати не можуть. Водночас в Міністерстві юстиції України чітко заявили: «Благодійна організація «Фонд «Міжнародні антикорупційні суди» для представництва інтересів держави Україна в закордонних юрисдикційних органів не притягувалася». Питання діяльності самоназваних «антикорупціонерів» вже перебуває на контролі Кабінету міністрів. Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман дав уряду доручення міністерству юстиції України та Міністерству внутрішніх справ України опрацювати це питання і припинити завдання збитків державі шахраями.

Поки що міжнародне співтовариство вимагає від України створення антикорупційного суду, під цією назвою вже працюють аферисти. Як розповідає газета «Дзеркало тижня», громадська організація «Благодійний фонд «Міжнародні антикорупційні суди» шантажує провідні українські підприємства, вимагаючи виплатити гроші, щоб уникнути звинувачень в корупції.

Від дій псевдоблагодійників вже постраждали кілька вітчизняних підприємств, серед яких Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод, Побузький феронікелевий комбінат, ТОВ «Дельта Вілмар СНД», Житомиробленерго і ін. Громадська організація з гучною назвою «БО «Міжнародні антикорупційні суди» розсилає підприємствам листи, додаючи рахунок-фактуру на кілька десятків тисяч гривень. І натякає, що тих, хто відмовиться, чекають великі проблеми, як в Україні, так і з іноземними партнерами. Після відмов «співпрацювати»  псевдоблагодійники завалюють скаргами державні органи, ініціюючи шквал перевірок на підприємствах. Претензії різнопланові: від звинувачень в контрабанді до фінансування терористичних організацій.

Втім головне поле їх діяльності - зарубіжні інстанції, в яких вони намагаються знищити імідж українських компаній, йдеться в матеріалі ДТ. Зокрема в випадку одного з провідних українських виробників фармацевтичної продукції - Борщагівського хімфармзаводу - «антикорупціонери» після відмови платити 20.000 грн. розіслали листи в міністерства охорони здоров'я країн, куди БХФЗ постачає свою продукцію. В результаті підприємству було заблоковано експорт продукції до Республіки В'єтнам. Отримавши листа зі звинуваченням підприємства в корупції, навіть без доказових документів, МОЗ В'єтнаму відреагувало радикально, призупинивши імпорт всіх лікарських засобів виробництва БФХЗ.

Юристи вважають, що секрет успіху шахраїв - в назві громадської організації. Співзасновники МАКС Руслана Броніна і Анатолій Місяць переконують журналістів, що навпаки захищають імідж держави в закордонних інстанціях і розповідають про співпрацю з Інтерполом, Податковим управлінням США, Європейським судом аудиторів та ін.

«Водночас з поліцією Ірландії ведемо альтернативний судовий процес в Ірландії проти Мінфіну Росії і ВТБ-банку, а географія проведених нами судів проти Дмитра Фірташа, в тому числі проти ФБР і Генпрокурора Австрії і Газпрому звільнили дорогу для екстрадиції Фірташа в США », - йдеться в листах МАКС.

При цьому будь-які докази «антикорупціонери» приводити відмовляються і за які кошти проводиться така масштабна робота також сказати не можуть. Водночас  в Міністерстві юстиції України чітко заявили: «Благодійна організація «Фонд «Міжнародні антикорупційні суди» для представництва інтересів держави Україна в закордонних юрисдикційних органів не притягувалася». Питання діяльності самоназваних «антикорупціонерів» вже перебуває на контролі Кабінету міністрів. Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман дав уряду доручення міністерству юстиції України та Міністерству внутрішніх справ України опрацювати це питання і припинити завдання збитків державі шахраями. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram