ГоловнаЕкономікаФінанси

Українські регулятори не вирішили, як ставитися до криптовалюти

Це не гроші, не валюта, не платіжний засіб, не валютна цінність, не грошовий сурогат.

Українські регулятори не вирішили, як ставитися до криптовалюти
Фото: EPA/UPG

Національний банк, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку і Національна комісія з регулювання ринків фінансових послуг разом з Міністерством фінансів створили спільну робочу групу, яка повинна розробити правове поле регулювання криптовалют в Україні.

Про це під час брифінгу повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій.

"Ми подаємо нашу позицію щодо статусу криптовалюти в Україні. Ми вважаємо, що складна правова природа криптовалюти не дозволяє нам визнати криптовалюту ані грошовими коштами, ані валютою, ані платіжним засобом іншої країни, ані валютною цінністю, електронними грошима, цінними паперами, грошовим сурогатом", - сказав він.

Чурій додав, що криптовалюта не підпадає під режим регулювання обігу грошових коштів. "Криптовалюта не існує у вигляді грошових коштів, банкнот, монет, записів на банківських рахунках", - нагадав банкір.

"Ми вважаємо, що процес внесення змін до законодавства України не повинно бути поспішним, оскільки сьогодні у світі не існує єдиної позиції з питання криптовалюти. Криптовалюта трактується різними регуляторами по-різному. Іноді регулятори вважають, що це платіжний засіб, нематеріальний актив і т.ін. Але підхід до законодавчого регулювання повинен бути обережним і обґрунтованим", - заявив Чурій.

Голова НКЦПФР, зі свого боку, підкреслив, що інвестувати в криптовалюту не заборонено, але ризиковано.

Нагадаємо, що 6 жовтня 2017 року в Інституті Горшеніна відбувся круглий стіл на тему "Криптовалюти в Україні. Фінансова бульбашка чи гроші майбутнього?". Конспект виступів можна прочитати на LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram