ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін має намір продати ліцензію на проведення лотерей декільком компаніям, - ЗМІ

Проект нових ліцензійних умов не обмежує кількість учасників ринку.

Кабмін має намір продати ліцензію на проведення лотерей декільком компаніям, - ЗМІ
Фото: kessandaiumi.beon.ru

Кабінет Міністрів має намір уже в 2018 році продати не менше ніж дві ліцензії на проведення лотерей в Україні, пише видання dengi.ua.

Так, проект державного бюджету на 2018 рік передбачає надходження від ліцензування лотерей у розмірі 352,4 млн грн. Пункт "Плата за видачу ліцензії на провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей" внесено в Додаток №1 до тексту законопроекту, опублікованого на сайті Верховної Ради. Згідно з проектом нових ліцензійних умов, ця цифра дорівнює платі за придбання двох ліцензій на організацію лотерей.

Як повідомляли, нові ліцензійні умови, розроблені Мінфіном, передбачають внесення операторами ринку плати за право вести діяльність з організації лотерей. Фіксована частина плати за ліцензію - 162 400 000 гривень (100 тис. мінімальних прожиткових мінімумів). Також щорічні фіксовані платежі будуть стягуватися з пунктів розповсюдження лотерей. Таким чином, Кабмін має намір продати не менш ніж дві ліцензії на організацію лотерей.

Нагадаємо, раніше заступник міністра фінансів України Сергій Марченко повідомив в інтерв'ю інтернет-виданню "Апостроф" про те, що наступного року буде видано ліцензії щонайменше двом лотерейним операторам. За словами Марченка, проект нових ліцензійних умов було розроблено для на детінізації ринку лотерей.

Реальний обсяг грального ринку оцінюється в 40 млрд. При цьому сумарний обсяг податкових відрахувань у 2016 році становив лише 300 млн гривень.

Проект нових ліцензійних умов для українського ринку лотерей Мінфін відправив на затвердження уряду Гройсмана наприкінці травня 2017 року.

Проект нових ліцензійних умов не обмежує кількість учасників ринку. Таким чином, обсяг ліцензійних платежів наступного року може перевищити заплановану Кабміном суму. Крім того, проект передбачає можливість отримання ліцензій лотерейних операторів державними компаніями. За оцінками ЗМІ, вихід держави на ринок лотерей здатний щорічно приносити кілька мільярдів гривень до держбюджету від продажу лотерейних квитків.

Український ринок лотерей працює без ліцензійних умов і без ліцензій із 2012 року. Така ситуація стала можливою завдяки запущеній під час правління Януковича схемі. Так, у 2012 році було затверджено закон про лотереї, що покладав на Мінфін зобов'язання розробити та затвердити нові ліцензійні умови. Однак у текст закону було внесено перехідні положення, які передбачають, що до затвердження Мінфіном нових ліцензійних умов оператори працюють за наявними в них ліцензіями. Незважаючи на те, що терміни дії ліцензій усіх лотерейних компаній закінчилися в 2013 році, нові умови досі не затверджені.

Відсутністю ліцензійних умов користуються компанії М.С.Л і Патріот, які належать російським бізнесменам, близьким до Кремля. У 2015 році обидві компанії потрапили до списку російських юридичних осіб, щодо яких РНБО ввела санкції. Однак вони досі продовжують організовувати лотереї в Україні. У разі затвердження Камбіном нових ліцензійних умов, компанії, які потрапили під дію санкцій, не зможуть отримати ліцензії, і їхня діяльність на українському ринку лотерей буде припинена.

6 листопада партія "Національний корпус" провела акцію з блокування роботи лотерейного оператора М.С.Л. Активісти "Національного корпусу", більшість членів якого є ветеранами АТО, зажадали припинення роботи М.С.Л в Україні як російської компанії, що спонсорує "тероризм і сепаратизм на сході України. "Національний корпус" назвав М.С.Л. "бізнесом, який заробляє кошти на крові українських воїнів, не платить податки і військовий збір, а також виводить кошти з Альфа-Груп до країни-агресора".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram