ГоловнаЕкономікаДержава

АМКУ вітає появу формули Роттердам+, - голова відомства

«Формула, прийнята після того, як на ринку не існувало нічого, є позитивним розвитком».

АМКУ вітає появу формули Роттердам+, - голова відомства
Юрий Терентьев

Антимонопольний комітет України заявив, що в умовах існування непрозорих механізмів визначення ціни вугілля вітає появу формули Роттердам+. Про це заявив голова АМКУ Юрій Терентьєв в інтерв'ю РБК-Україна.

Юрій Терентьєв зазначив, що в середини 2015 року склалася гостра ситуація із взаємними претензіями між генерувальними компаніями і НКРЕКП. Це було пов'язано з існуванням непрозорої системи визначення оптової ціни електроенергії, яку учасники ринку називали дискримінантною.

«У процесі нашої роботи над ринком електроенергетики було надано рекомендації НКРЕКП розробити прозорий механізм розрахунку оптово-відпускної ціни на електроенергію. Можна сказати, що внаслідок цих дій і з'явилася відома формула, що отримала назву "Роттердам+". Ми можемо однозначно говорити про те, що шкодить конкуренції і що шкодить суб'єктам ринку - непрозорі, незрозумілі, необ'єктивно обґрунтовані дії регулятора НКРЕКП. Регулятор прийняв формулу, в якій заклав певну рівноважну ціну (врівноважує попит і пропозицію, - ред.). І ми вітаємо появу формули, яка говорить про те, яким чином прозоро визначається оптово-роздрібна ціна на електроенергію», - заявив голова АМКУ.

Юрій Терентьєв також зазначив, що питання визначення тарифу, цифрового наповнення формул - це питання регулятора, АМКУ контролює існування прозорих і конкурентних умов на ринку. «Формула, яка прийнята після того, як на ринку не існувало нічого, є позитивним розвитком», - заявив він.

Голова АМКУ також підкреслив, що сьогодні навколо формули маса політичних декларацій і емоцій. «У нас є необхідність цю позицію сформувати, але оскільки в цьому питанні багато раціональних заперечень, є політичні декларації, а є емоції, є змішання питань якихось корупційних дій. Наше завдання це все проаналізувати», - сказав він.

3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Відповідно до цієї методології, вугільна складова в тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам)+ доставка в український порт.

Нагадаємо, НАБУ проводить досудове розслідування кримінального провадження щодо законності застосування формули розрахунку ціни на вугілля Роттердам+. 17 серпня 2017 року співробітники НАБУ прийшли з обшуками до регулятора комунальних тарифів (НКРЕКП), проте жодних офіційних звинувачень не було висунено.

Віце-прем'єр з питань енергетики Володимир Кістіон заявив, що відсутність конкретних юридичних наслідків розслідувань Генеральної прокуратури і НАБУ щодо формули Роттердам+ свідчить про її законність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram