ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд зобов'язав Кабмін компенсувати "Нафтогазу" збитки від постачання газу для населення

Уряд відмовляється здійснювати такі виплати.

Суд зобов'язав Кабмін компенсувати "Нафтогазу" збитки від постачання газу для населення
Фото: Макс Левин

Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив, що Кабінет Міністрів повинен компенсувати "Нафтогазу України" постачання природного газу населенню за визначеною урядом ціною 6 879 гривень/тис. куб. м (4 942 гривні/тис. куб. м без урахування транспортування і ПДВ).

Про це йдеться в рішенні суду від 3 жовтня.

Згідно з матеріалами суду, в законодавстві чітко визначено право суб'єкта ринку природного газу, на якого покладено спеціальні обов'язки на отримання компенсації економічно обґрунтованих витрат, і обов'язок Кабміну визначати джерела фінансування і порядок визначення цієї компенсації.

За таких обставин колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про задоволення адміністративного позову.

Рішення набуло чинності 3 жовтня.

Нагадаємо, 19 липня Окружний суд Києва зобов'язав Кабмін розробити порядок компенсації для НАК "Нафтогаз України" за продаж природного газу за фіксованою ціною. Суд став на бік "Нафтогазу", на якого з березня 2017 офіційно поклали спеціальні зобов'язання продавати газ за фіксованою Кабміном ціною населенню, релігійним організаціям, теплокомуненерго (для виробництва тепла на потреби населення і релігійних організацій).

Однак незабаром після цього уряд заявив, що виплата компенсацій "Нафтогазу" виключена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram