ГоловнаЕкономікаБізнес

"Київміськбуд" заявив про спробу вкрасти в компанії акцій на 900 млн грн

Компанія звернулася до ГПУ, прокуратури Києва, Нацполіції і до мера Віталія Кличка.

"Київміськбуд" заявив про спробу вкрасти в компанії акцій на 900 млн грн
Фото: Александр Рудоманов

Компанія "Київоргбуд" шахрайським шляхом намагалася вкрасти у столичного забудовника "Київміськбуд" акцій на майже 900 млн грн, ідеться в повідомленні "Київміськбуду", пишуть "Українські новини".

З огляду на те, що 80% акцій останнього належать Києву, збитки могли завдати шкоди бюджету всього міста. Зараз "Київміськбуд" складено офіційне звернення з цього приводу, опубліковане на сайті компанії.

Зокрема, там сказано, що "Київміськстрой" є власником 36,42% акцій компанії "Київоргбуд". Останній обманним шляхом спробував розмити їх частину шляхом випуску додаткових акцій. "Київоргбуд", як нечисті на руку ділки з 1990-х, вирішив не зважати на киян, намагаючись вичавити з "Київміськбуду" майже 900 млн грн", - йдеться в повідомленні прес-служби.

При цьому наголошується, що на збори акціонерів, під час яких приймаються глобальні питання життєдіяльності підприємств, представника "Київміськбуду" просто не пустили.

"Зроблено це було для того, щоб холдинг, як утримувач блокуючого пакета акцій, не дозволив "Київоргбуду" провернути махінації з розмиття пакета акцій", - йдеться в повідомленні.

У Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку таку інформацію підтверджують, було складено відповідний протокол про те, що загальні збори не проводили. Це означає, що будь-яке рішення, нібито прийняте "Київоргбудом" під час зборів, є незаконним і свідчить про шахрайство керівництва компанії.

У "Київоргбуді" наполягають на своєму. Вони розмістили інформацію про збільшення статутного капіталу шляхом розміщення додаткових акцій. Іншими словами, провівши додаткову емісію, вони зменшили частку акцій "Київміськбуду" й інших власників.

"При цьому ринкова вартість однієї акції, згідно з проведеною оцінкою, становить 15,42 грн, при номінальній вартості 0,25 грн. Тобто для утримання своєї частини в розмірі 36,42%, номінальна вартість якої після збільшення становитиме 13 998 122,00 грн, "Київміськбуду" необхідно буде викупити акції нового випуску на суму понад 863 мільйонів гривень, тобто оплатити в 66 разів більше номінальної вартості", - йдеться в повідомленні компанії.

"Виходить, що "Київміськбуд" змушений буде заплатити суму, що перевищує статутний капітал "Київоргбуду" (після дод. емісії) в 22 рази. З огляду на те, що 80% акцій холдингу належить громаді Києва, через шахрайство "Київоргбуду" постраждає бюджет не тільки забудовника, але і всього міста", - говорять у компанії.

Зараз "Київміськбуд" направив відповідні листи до Генеральної прокуратури України, Прокуратури міста Києва, в Головне управління Національної поліції Києва і меру Віталію Кличку. Поліція за викладеними фактами вже відкрила кримінальне провадження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram