ГоловнаЕкономікаФінанси

Банківська система отримала збиток у першому півріччі через Приватбанк

Прибуток у першому кварталі нівелювали відрахування держбанку до резервів.

Банківська система отримала збиток у першому півріччі через Приватбанк
Фото: София Гаврилюк

За шість місяців 2017 року чистий збиток банківської системи (платоспроможних на 1 липня банків) склав 1,85 млрд грн, тоді як за підсумками першого кварталу (з урахуванням коригувальних проводок на 15 травня) прибуток становив 4,1 млрд грн.

"Головною причиною погіршення фінансового результату стало істотне зростання в II кварталі відрахувань банками у резерви - до 12,5 млрд грн. Переважну частку яких сформували два банки - Приватбанк і Промінвестбанк", - йдеться в повідомленні НБУ.

В Нацбанку відзначили, що збитки Приватбанку і ПІБу призвели до негативного фінансового результату групи державних банків і банків з іноземним капіталом відповідно.

За підсумками першого півріччя сукупний збиток державних банків склав майже 1,8 млрд грн (без урахування результату Приватбанку - прибуток в 1,1 млрд грн), банків з іноземним капіталом - 1,1 млрд грн (без урахування результату Промінвестбанку - прибуток майже 3,7 млрд грн). Сукупний чистий прибуток банків з приватним капіталом за звітний період перевищив 1 млрд грн.

Серед позитивних тенденцій першого півріччя у порівнянні з аналогічним періодом минулого року НБУ називає зростання чистого комісійного доходу (на 34%) та чистого процентного доходу (на 3,5%). Зростання чистого процентного доходу відбулося за рахунок швидшого скорочення процентних витрат порівняно з процентними доходами за операціями банків з фізичними особами.

З 90 платоспроможних на 1 липня банків 70 за підсумками січня-червня були прибутковими і отримали чистий прибуток у розмірі 8,22 млрд грн, 20 банків - збиткові із сукупним чистим збитком в 10,07 млрд грн.

Нагадаємо, українська банківська система в 2016 році отримала історично високий збиток у розмірі 159 млрд гривень, з яких близько 136 млрд гривень - це збитки Приватбанку, спричинені резервуванням кредитного портфеля наприкінці року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram