ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін виключає виплату "Нафтогазу" компенсацій за поставки газу населенню

В уряді присоромили компанію і нагадали про надприбутки.

Кабмін виключає виплату "Нафтогазу" компенсацій за поставки газу населенню
Фото: glavcom.ua

Уряд України відзначає, що виплата компенсацій НАК "Нафтогаз України" за продаж природного газу за фіксованою ціною населенню виключена.

Про це повідомляють на сайті Кабміну з посиланням на віце-прем'єра Володимира Кістіона.

Він наголошує, що головним завданням "Нафтогазу" є забезпечення суспільних інтересів на ринку природного газу та захист прав споживачів, а не отримання надприбутків. Це зафіксовано в постанові уряду №351 "Основні принципи здійснення державної власності щодо НАК "Нафтогаз України".

За словами Кістіона, уряд України сповідує створення ринкових умов у сегменті поставок блакитного палива для населення, однак закликає "Нафтогаз" до толерантності: отримувати надприбутки за рахунок найбільш незахищених верств населення неприпустимо.

"У законі про ринок природного газу сказано: "Суб'єкт ринку природного газу, на якого покладаються спеціальні обов'язки, має право на отримання компенсації економічно обґрунтованих витрат і з урахуванням допустимого рівня прибутку" (стаття 11, пункт 7 закону "Про ринок природного газу"). Нинішній рівень прибутку НАК "Нафтогаз України" виключає виплату будь-яких компенсацій компанії за поставки природного газу населенню за так званою спеціальною ціною. Компанія не несе ніяких економічно обґрунтованих втрат від покладання на неї обов'язків постачати газ населенню за спеціальною ціною - 4942 гривень за 1000 кубометрів", - зазначив віце-прем'єр.

Він нагадав, що чистий прибуток "Нафтогазу" в 2016 році становив 22,5 млрд грн.

"Такі доходи свідчать, що економічно обґрунтованих витрат компанія не несе, особливо з огляду на те, що в структурі поставок газу - 95% "Нафтогаз" постачає населенню за так званою спеціальною ціною. То про яку додаткову компенсацію може йтися при таких доходах?!" - обурився Кістіон.

Структура поставок газу "Нафтогазом" за спеціальною ціною - 95% населенню, 4% - бюджетним організаціям і на ринкових умовах промисловості - 1%.

"На етапі реформування української економіки, результатом якого має стати зростання доходів українських громадян, покладання на "Нафтогаз" спеціальних обов'язків є виправданим кроком уряду. А компенсація при такому рівні прибутку просто неможлива", - зазначив віце-прем'єр.

Нагадаємо, 19 липня Окружний суд Києва зобов'язав Кабмін розробити порядок компенсації для НАК "Нафтогаз України" за продаж природного газу за фіксованою ціною. Суд став на бік "Нафтогазу", на якого з березня 2017 року офіційно поклали спеціальні зобов'язання продавати газ за фіксованою Кабміном ціною населенню, релігійним організаціям, теплокомуненерго (для виробництва тепла на потреби населення і релігійних організацій).

Рішення суду може бути оскаржене в Київському апеляційному адміністративному суді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram