ГоловнаЕкономікаБізнес

Київ не впорається з тепловим господарством без залучення інвестора, - експерт

У бюджеті немає коштів на модернізацію теплових мереж.

Київ не впорається з тепловим господарством без залучення інвестора, - експерт
Фото: Depositphotos

Комунальне підприємство Києва не зможе забезпечити стабільне постачання жителів теплом і гарячою водою, оскільки теплове господарство столиці потребує величезних інвестицій.

Про це заявила експерт з енергетичних питань ГО "Опора" Тетяна Бойко, пише "Ділова столиця".

За її словами, в бюджеті Києва немає коштів, необхідних на модернізацію теплових мереж.

"Питання в Києві без інвестицій не вирішити. В інфраструктуру столиці потрібно вкладати дуже великі кошти, і не так важливо, хто їх буде вкладати - Ахметов чи інший інвестор. Природно, набагато краще, якщо це буде новий міжнародний інвестор, але без залучення інвестора Київ сам не впорається", - зазначила Бойко.

Вона також повідомила, що стан столичних тепломереж і ситуація в галузі теплокомуненерго роблять Київ малопривабливим для іноземних інвесторів.

"Якщо не буде системних змін, жоден нормальний інвестор не прийде в такі умови. І тут питання не в тому, що власник "Київенерго" - Ахметов. Дуже багато перешкод. Наприклад, зношені на 70% мережі, які потребують величезних капіталовкладень. І тут проблема в тому, що в нас інвестиційні програми затверджуються на рік, а повинні - на 10-15 років. І повинні бути гарантії, що за цей час правила гри залишаться незмінними", - зауважила Бойко.

На її думку, залучити іноземного інвестора в теплове господарство столиці може зміна моделі тарифікації послуг підприємств ТКЕ і перехід до стимулюючого тарифоутворення (механізм довгострокового регулювання тарифів упродовж декількох років, - ред.).

"Стимулююче тарифоутворення означатиме збільшення тарифу. Якщо при цьому всі інші проблеми не будуть вирішені, це викличе тільки нову хвилю суспільного невдоволення. Люди і так платять багато, а їм доведеться платити ще більше. А поліпшення теоретично можливі через 5-10 років", - пояснила експерт.

Нагадаємо, мер Києва Віталій Кличко заявляв, що Київ не буде подовжувати з "Київенерго" контракт щодо керування тепловими активами міста, який закінчується 31 грудня 2017 року. КМДА вивчає можливість передачі теплового господарства в управління комунальному підприємству. Також розглядають варіанти залучення в теплове господарство міста міжнародних операторів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram