ГоловнаЕкономікаБізнес

Митниця почала затримувати посилки з Meizu і Xiaomi (оновлено)

Правовласники цих брендів звернулися із заявою про порушення прав.

Митниця почала затримувати посилки з Meizu і Xiaomi (оновлено)

Українська митниця в останні тижні почала зупиняти посилки з пристроями марок Meizu і Xiaomi.

Як зазначає AIN.ua, в Митному кодексі України є ст. 399 "Призупинення митного оформлення товарів на підставі даних митного реєстру". Митний реєстр - це документ, який можна подивитися на сайті ДФС, де перераховані торгові марки й особи, які є їхніми офіційними представниками. Оформляючи посилку, митниця може перевірити, чи внесено ТМ до реєстру і чи є одержувач товару серед імпортерів у реєстрі, виявити "ознаки порушення прав інтелектуальної власності". Якщо вони є - митниця ставить оформлення на паузу до 10 робочих днів і зв'язується з правовласником. Правовласник може звернутися до митниці із заявою про порушення прав.

Це і сталося у випадку з посилками Meizu. У ДФС надійшли письмові звернення правовласника Meizu, підписані Вікторією Цитович, яка раніше працювала в "Цитрусі". На підставі її листа митниця почала зупиняти навіть посилки фізичних осіб.

Подібні заходи правовласник здійснює в ставленні до Xiaomi. Техніку під брендом Xiaomi в Україні продає "Цифротех" (група компаній "Алло") і NIS, яка в квітні відкрила в ТРЦ "Городок" на Петрівці фірмовий магазин цього бренда.

Видання пише, що зупиняють не всі посилки, але при замовленні пристроїв за кордоном потрібно бути готовим до того, що вони можуть не доїхати до одержувача.

Оновлення. Ресурс OpenDataBot наводить список з понад 1000 фірм, продукцію яких можуть не пропустити на митниці.

У тому числі Nike, iPhone, Adidas, Amway, Apple, Canon, Chanel, Chesterfield, Chevrolet, Chivas, Christian Dior, Coca-Cola, Contex, Dormeo, Electrolux, Lego, Levi's, LG, Lipton, Honda, HP, Meizu, Mercedes Benz, New Balance, Nivea, Nokia, Opel, PlayStation, Redmond, Samsung, Sandora, Shell, Subaru, Xerox, Xiaomi.

Нагадаємо, минулого тижня "Нова пошта" попередила клієнтів про затримку з доставкою посилок через кордон у зв'язку з втручанням Державної фіскальної служби в роботу сектора митного оформлення сортувальної станції. Повідомляли, що ДФС оглядає всі без винятку посилки.

Наприкінці минулого року ДФС і Асоціації підприємств інформаційних технологій України пропонували посилити оподаткування пересилки товарів і особистого ввезення товарів громадянами.

Згідно з чинними нормами Митного кодексу, громадяни можуть без сплати податків ввозити товари на суму до 500 євро й отримувати посилки вартістю до 150 євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram