ГоловнаЕкономікаДержава

ВЕФ попередив розвинені країни про необхідність підвищувати пенсійний вік до 70 років

Середня тривалість життя на Заході скоро досягне 100 років.

ВЕФ попередив розвинені країни про необхідність підвищувати пенсійний вік до 70 років
Фото: Макс Требухов

Пенсійний вік у розвинених країнах до 2050 року повинен підвищитися щонайменше до 70 років, оскільки  середня тривалість життя в них скоро перевищить 100 років.

Про це пише BBC з посиланням на доповідь Всесвітнього економічного форуму.

Такий захід необхідний, оскільки число людей віком понад 65 років потроїться до 2050 року і становитиме 2,1 мільярда осіб. На той час співвідношення людей, що працюють,  до пенсіонерів скоротиться вдвічі і складе чотири до одного.

За словами Майкла Дрекслера, який очолює програми зі спостереження за розвитком фінансової галузі та інфраструктури в рамках Всесвітнього економічного форуму, очікуване зростання середньої тривалості життя схоже на проблеми зміни клімату. "Ми повинні звернутися до цього питання вже зараз або ж визнати, що несприятливі наслідки цього явища позначаться на майбутніх поколіннях, стануть дуже важкою ношею для наших дітей і онуків", - упевнений експерт.

Фахівці ВЕФ вивчили стан справ у восьми країнах - Австралії, Канаді, Китаї, Індії, Японії, Нідерландах, Британії та США - і дійшли висновку, що для забезпечення всіх громадян, які старші за 70 років, до 2050 року гідними пенсіями в цих країнах знадобиться майже в шість разів більше грошей. Загальна сума виплат збільшиться в середньому з 70 трильйонів доларів США до 400 трильйонів.

Нагадаємо, що питання підвищення пенсійного віку - актуальна проблема і для України, де чоловіки виходять на пенсію в 60 років, а жінки і того раніше. Кабінет Міністрів зараз пропонує пенсійну реформу з непрямим підвищенням віку виходу на пенсію. Згідно із задумом влади, в 2028 році в 60 років на пенсію зможуть виходити тільки ті люди, в яких є 35 років страхового стажу. Решті доведеться працювати до 63 або 65 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram