ГоловнаЕкономікаФінанси

Фонд гарантування повідомив про мільярдні махінації в Єврогазбанку

Банк сім'ї Івченків кредитував пов'язаних осіб за принципом фінансової піраміди.

Фонд гарантування повідомив про мільярдні махінації в Єврогазбанку
Фото: classicbank.com.ua

Колишній менеджмент неплатоспроможного Єврогазбанку вивів 3,4 млрд грн, повідомляє Фонд гарантування вкладів.

У структурі активів Єврогазбанку кредитний портфель становить 82,4%, а його документальна вартість - 3,6 млрд грн. Однак незалежна оцінка показала, що фактична вартість кредитів становить 1,6 млрд грн, йдеться в повідомленні фонду.

Майже 92% кредитного портфеля юридичних осіб банку були сформовані за принципом фінансової піраміди. За період з 2012 року по 2014 рік з банку було виведено 3,3 млрд грн шляхом кредитування структур, побічно пов'язаних з менеджментом банку. При цьому кошти видавали для погашення відсотків раніше виданих кредитів, а компанії перестали обслуговуватися відразу після введення в банк тимчасової адміністрації.

У Фонді зазначили, що протягом року до моменту введення тимчасової адміністрації керівництво банку здійснило заміну високоліквідного забезпечення загальною вартістю 0,54 млрд грн на малоліквідне, а на суму 0,04 млрд грн забезпечення було виведено без всякої заміни.

У бухгалтерському обліку банку вказувалося, що його портфель цінних паперів, інших фінансових інструментів та корпоративних прав становить 0,3 млрд грн. Оціночна ж вартість цих інструментів визначена на рівні 0 гривень. Основні кошти й інші необоротні активи оцінено втричі нижче від їхнього номіналу.

Загальна вартість ліквідаційної маси ПАТ "Єврогазбанк" (станом на березень 2015 року) "на папері" становить 4,37 млрд грн, а оцінна - 1,69 млрд грн.

Витрати Фонду гарантування на виплати гарантованої суми вкладникам цього банку склали 1,21 млрд грн. Загальна сума кредиторських вимог становить 2,14 млрд грн.

Уповноважена особа Фонду гарантування подала 63 заяви в правоохоронні органи про вчинення кримінальних злочинів посадовими особами Єврогазбанку, боржниками і пов'язаними особами банку на загальну суму 3,38 млрд грн.

Також до суду було подано 59 позовів про стягнення заборгованості за кредитними договорами на загальну суму 5,11 млрд грн. Станом на травень 2017 року відкрито виконавчі провадження на загальну суму 3,85 млрд грн.

Нагадаємо, 16 липня 2015 року Єврогазбанк визнали неплатоспроможним, а 17 листопада його почали ліквідовувати.

Єврогазбанк належав родині Олексія Івченка, колишнього голови "Нафтогазу України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram