ГоловнаЕкономікаБізнес

Тютюновий дистриб'ютор "Тедіс Україна" заплатив штраф 300 млн гривень

Луценко заявив, що росіяни йдуть з компанії.

Тютюновий дистриб'ютор "Тедіс Україна" заплатив штраф 300 млн гривень
Фото: dpchas.com.ua

Компанія "Тедіс-Україна" (колишня "Мегаполіс-Україна"), монополіст на ринку дистрибуції сигарет, сплатила до держбюджету України 300 млн грн штрафу.

"Найрезультативніший обшук :) Сьогодні відбуваються санкціоновані судом обшуки в керівників компанії "Тедіс". Щойно фірма виплатила найбільший штраф в історії Антимонопольного комітету. 300 млн грн перераховано до держбюджету України. Також ГПУ отримала документи про початок процесу зміни бенефіціарів компанії "Тедіс" - громадян РФ. Кримінальне провадження триває..." - написав генпрокурор Юрій Луценко в фейсбуці.

Нагадаємо, 16 грудня 2016 року Антимонопольний комітет України оштрафував "Тедіс-Україна" на 429 млн гривень за монополізм.

31 березня близько тисячі співробітників правоохоронних органів прийшли з обшуками в компанію "Тедіс Україна". Незабаром обшуки почалися в приміщенні АМКУ. Голова МВС Арсен Аваков повідомив, що вони пов'язані зі справою "Тедіса", і зажадав відставки керівництва комітету.

"Тедіс" підозрюють у несплаті податків і фінансуванні тероризму. Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що з 2012 року бенефіціаром "Тедіс Україна" є громадянин РФ Ігор Кесаєв, до якого рішенням РНБО були застосовані санкції у вигляді заборони виведення коштів з України за кордон. А всі рішення в "Тедіс" приймаються за погодженням з топ-менеджером заводу ім. Дегтярьова, постачальником зброї "ДНР" і "ЛНР".

"Тедіс Україна" контролює весь ринок дистрибуції тютюнових виробів. Його послугами користуються всі чотири найбільші виробники: "Філіп Морріс Україна", "JTI Україна", "Імперіал Тобако Юкрейн" і "BAT Україна", які займають 98% ринку сигарет. У 2014 і 2015 роках 100% вироблених в Україні сигарет були реалізовані "Тедісу" (тоді ще "Мегаполіс"). За рахунок цього "Тедіс Україна" входить у топ-20 найбільших українських компаній.

Після обшуків у тютюнових кіосках виникли проблеми з продажем сигарет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram