ГоловнаЕкономікаДержава

ВВП України за перший квартал виріс на 3%

Блокада Донбасу уповільнила темпи зростання економіки.

ВВП України за перший квартал виріс на 3%
Фото: EPA/UPG

Внутрішній валовий продукт України за перший квартал виріс на 3 відсотки, за оцінкою Національного банку України.

"На початку 2017 року зберігся імпульс до зростання економічної активності, поліпшувалися ділові очікування підприємств. Крім того, на показники річної динаміки активності в окремих видах діяльності позитивно впливала низька база порівняння січня 2016 року. Однак уже в лютому спостерігався протилежний ефект - від меншої кількості днів порівняно з торішнім високосним роком", - йдеться у квартальному інфляційному звіті НБУ.

Блокування залізничних шляхів на сході України сильно уповільнило темпи зростання ВВП ближче до кінця кварталу. Як наслідок, почалося стрімке падіння показників гірничо-металургійного виробництва (вже в березні середньодобове виробництво сталі і чавуну було на 15% і 18% відповідно меншим, ніж у січні), погіршилися показники суміжних видів діяльності.

У результаті за підсумками року, прогнозують у НБУ, зростання ВВП складе лише 1,9%, хоча могло б бути більшим. Раніше прогнозували 2,8%.

Споживчий попит у першому кварталі залишався стриманим, незважаючи на дворазове підвищення мінімальної заробітної плати. Сезонно скоригований рівень роздрібного товарообігу в середньому не зазнав істотних змін порівняно з відповідним рівнем четвертого кварталу 2016 року.

Водночас Національний банк оцінює, що інвестиції продовжили зростати високими темпами. На це вказувало суттєве зростання обсягів виробництва машин та устаткування для потреб усіх основних видів діяльності (в тому числі зростання виробництва залізничного рухомого складу), високі темпи зростання обсягів будівництва і приріст імпорту машинобудівної продукції. При цьому річна динаміка інвестицій формувалася на тлі низької бази порівняння.

Нагадаємо, внутрішній валовий продукт України у 2016 році виріс на 2,3% порівняно з 2015-м.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram