ГоловнаЕкономікаДержава

В України є альтернатива російському вугіллю, - експерт

Постачальники зі США зможуть запропонувати українцям кращу ціну.

В України є альтернатива російському вугіллю, - експерт
Фото: newsprolife.com.ua

Українські ТЕС зможуть відмовитися від антрацитового вугілля з Росії, коли будуть підписані контракти з постачальниками вугілля в США і ПАР.

Про це заявив експерт з енергетичних питань Віталій Кропачов в ефірі телеканалу NewsOne.

За його словами, в України є альтернатива російському антрациту - зараз енергогенеруючі компанії проводять тендери і переговори щодо диверсифікації поставок. Нові поставки дозволять накопичити необхідні обсяги антрацитового вугілля для проходження осінньо-зимового періоду 2017/2018. Експерт підтримав ініціативу Міненерговугілля щодо відмови від енергетичного вугілля з Росії і закупівлі його в США.

"Ініціатива Міністерства енергетики щодо диверсифікації поставок вугілля абсолютно правильна і необхідна. Уже зараз нам треба розуміти, в які терміни ми підпишемо відповідні контракти з постачальниками. Я знаю, що пропозиція від США вже існує, є конкретні цифри - як щодо обсягів, так і ціни цього вугілля. Але на всі процедури потрібен час - два-три місяці, щоб укласти контракти і перейти на ці поставки", - зазначив Кропачов.

На думку експерта, постачальники з США зможуть запропонувати українцям кращу ціну, яка буде на світовому ринку вугілля.

"На сьогодні немає ніяких логістичних перешкод з заходом кораблів і доставкою антрацитового вугілля з США і Південної Африки на склади українських ТЕС. Упродовж місяця після підписання контракту кораблі з американським вугіллям підуть в Україну", - переконаний Віталій Кропачов.

Нагадаємо, 23 березня міністр енергетики Ігор Насалик заявив про підготовку проекту постанови про заборону імпорту вугілля з РФ. 11 квітня цю позицію підтримав прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

У першому кварталі 2017 року імпорт вугілля з РФ в Україну становив 221 тисячу тонн при загальному обсязі імпорту в 413 тисяч тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram