ГоловнаЕкономікаДержава

Міністр Розенко назвав маячнею статтю голови місії МВФ в Україні (оновлено)

"Жахливий непрофесіоналізм !!!"

Міністр Розенко назвав маячнею статтю голови місії МВФ в Україні (оновлено)
Павел Розенко
Фото: Сергей Нужненко

Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко назвав маячнею статтю голови місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Рона ван Родена на "Економічній правді" під назвою "Україна потребує реформування пенсійної системи. Терміново".

"Після слів "експерта", що "основна структура пенсійної системи не змінилася з радянських часів", зникло будь-яке бажання читати це марення до кінця... Ну а сентенції на тему введення другого рівня - взагалі no comment. Людина просто не розуміє, що це таке і як воно все працює... Жахливий непрофесіоналізм!!!", - написав він у коментарях на фейсбуці.

Оновлення. В ефірі 112 каналу Розенко пояснив свою настільки категоричну позицію.

Він нагадав, що між Україною і МВФ підписаний меморандум, де описані кроки з реформування пенсійної системи. "І вкотре повертатися до дискусії на тему підвищувати пенсійний вік чи ні, підвищувати страховий стаж чи ні - це контрпродуктивно", - сказав він.

Питання підвищення пенсійного віку в планованій реформі знято, наголосив Розенко. "Так, можна наводити аргументи, що середній вік виходу на пенсію в Європі на 4 роки вище, ніж в Україні. Але правда і в тому, що середня тривалість життя європейців - на 10 років більше, ніж в українців!" - заявив міністр.

"Плюс мене трохи стурбувала теза, що в України радянська пенсійна система і ніяк не вдається з неї вирватися. Це не зовсім так, тому що ми її "прикінчили" ще на початку 2000-х років. Ми прийняли тоді пенсійну реформу, яка повністю ліквідувала радянську пенсійну систему. Але проблема в іншому - ми не до кінця перейшли на європейську модель пенсійного страхування, а саме - до впровадження трирівневої системи", - сказав Розенко.

У своїй статті ван Роден пише, що введення накопичувальної системи було б передчасним, враховуючи нинішній рівень розвитку фінансових ринків і нормативно-правову базу в Україні. Він вважає, що спочатку потрібно виправити недоліки діючої системи пенсійного забезпечення.

Ван Роден вважає, що низький пенсійний вік у поєднанні з можливостями дострокового виходу на пенсію призвели до того, що в Україні налічується більш ніж 12 млн пенсіонерів, що становить близько 30% населення.

Він вказує на те, що українці виходять на пенсію в середньому набагато раніше, ніж працівники в інших країнах регіону: середній вік виходу на пенсію для чоловіків становить близько 58 ½ років, а для жінок - не менш ніж 56 років. Для порівняння: середні показники по ЄС становлять 63,6 року для чоловіків і 62,6 року для жінок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram